Wil jij ook zo graag de problemen van anderen oplossen?

Wil jij ook zo graag de problemen van anderen oplossen?

Ze vroegen me laatst: wat is het allerbelangrijkst om te leren als je een goede coach wilt zijn? Het antwoord plopte bijna direct bij me op.

Dat jij niet verantwoordelijk bent voor de problemen van een ander.
Dat jij het niet over hoeft te nemen van een ander.
Dat jij het niet kunt oplossen.

Sterker nog, het is eigenlijk best arrogant. Want door te gaan oplossen, door de problemen over te nemen, impliceer je eigenlijk dat de ander het niet kan.

Toch is het iets dat ik in mijn leven best veel heb gedaan. Als iemand waarvan ik hield verdriet of angst of zorgen had, vond ik pas dat ik genoeg meeleefde als ik hun verdriet of angst of zorgen precies zo voelde als zij het deden. Het moest bij mij ook pijn in mijn buik doen. Ik moest er ’s nachts ook van wakker liggen. Want als ik dat niet deed, hield ik niet genoeg van ze vond ik. Idem bij mijn kinderen. Het liefst wilde ik ze alle pijn en alle verdriet besparen. Herkenbaar voor jou?

Tot iemand eens aan me vroeg: “Wat denk je, help je ze door dat te doen?” Ik dacht oprecht van wel. Maar wat ik door de problemen over te nemen eigenlijk deed, was ze een kans ontnemen om te leren van het leven, te ervaren dat ze zelf zomaar hun problemen kunnen oplossen. Dat pijn en verdriet er bij horen, net zo goed als geluk en blijheid. En dat je het hebben kunt, dat het niet het einde van de wereld is en dat het meestal ook gewoon weer voorbij gaat.

Wat een stomkop he. Ten eerste al die pijn en al dat verdriet mee willen zeulen. Vind je het raar dat je dan soms geen energie meer over hebt? En ten tweede: als het de ander dan nog helpt, is het een overweging waard. Maar eigenlijk doe je het voor niks. Je ontneemt de ander kansen om te groeien. Wat een verspilde moeite.

Maar wat doe ik als coach dan wel, als ik geen oplossingen geef? Samen helder krijgen wat er nou eigenlijk aan de hand is. Een stukje meelopen, aanmoedigen. Een troostende schouder bieden. Ik reik eens een nieuw gezichtspunt aan, een andere manier van denken. Het raakt me elke keer weer als ik zie wat een power en wijsheid mensen in zich hebben. Dat ze die zelf ontdekken en gaan inzetten om hun leven mooier te maken, daar draait het om.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2021-06-28T14:37:14+02:00

Leave A Comment