Slaap je er ’s nachts niet van?

Slaap je er ’s nachts niet van?

“Ik ben moe.” Dat is het eerste wat hij zegt. “Ik ga moe naar bed en word moe wakker. Heb altijd een onrustig en opgejaagd gevoel. Dan ga ik aan het werk en daar kom ik mijn vader natuurlijk tegen. Ik zit nu anderhalf jaar in het bedrijf, officieel heb ik de leiding, maar hij behandelt me nog steeds als een klein kind. Ik ben 30. Ik word er gek van. Het stoort me dat hij dingen die ik afspreek terugdraait. De mensen die bij ons werken, kloppen ook nog steeds bij hem aan. Hij stuurt ze niet door naar mij, maar lost het op zijn manier op en als ik geluk heb, vertelt hij me later wat er speelt. Maar vaak genoeg weet ik ook van niks. Als het zo moet, dan hoeft het van mij niet meer. Dan gaat hij het maar gewoon allemaal weer zelf doen.”

Bij me zit een man die er grauw uitziet. Hij slaapt slecht, piekert en voelt zich eigenlijk altijd wel opgejaagd. Ontspannen lukt niet meer zo goed. Bij het bedrijf van pa ingekomen met de bedoeling het over te nemen. Dat blijkt lastiger dan verwacht. Vader vindt het moeilijk de teugels uit handen te geven. Zoon vindt het lastig ze echt in handen te nemen. Een wisselwerking, waarin ze elkaars gedrag versterken en waardoor ze steeds verder verwijderd raken van wat ze beide nou eigenlijk willen.

Er volgt een mooi traject, waarbij zoon onderzoekt wat voor hem persoonlijk belangrijk is en op wat voor manier hij het bedrijf zou willen leiden. Als hij dat goed voor ogen heeft, een stevige eigen visie ontwikkeld heeft, blijkt het makkelijker de teugels in handen te nemen. Vader laat ze daardoor steeds verder vieren. Beide krijgen er steeds meer vertrouwen in.

Een traject waarin we ook werken aan persoonlijk leiderschap: wat maakt dat jij de teugels niet in handen hebt en wat heb je ervoor nodig om ze wel te nemen?

Tegelijkertijd begonnen we met stressreductie. Want als je constant gestrest bent en altijd spanning voelt, is het lastig om naar jezelf en de situatie te kijken en een helicopterview te ontwikkelen. Je voelt je alleen maar gefrustreerd en slecht en hebt eenvoudigweg de energie niet om dingen anders aan te pakken. Dan is het nodig die energie weer aan te vullen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, die gedachte.

We spraken samen een aantal simpele dingen af. Niet te moeilijk, hij kon het gemakkelijk oppakken en hij maakte met zichzelf de afspraak: hier ga ik me aan houden.

  1. Elke dag een half uur beweging in de buitenlucht
  2. Elke werkdag afsluiten met korte terug- en vooruitblik. Die hoefde maar 10 minuten te duren. Wat heb ik gedaan, wat heeft nog aandacht nodig en waar ben ik blij mee. Én: wat staat er morgen op het programma. Heeft dat nog voorbereiding nodig en wat is de uitkomst die ik graag wil?
  3. Na 20.00 uur ’s avonds geen zakelijke dingen meer
  4. Na 22.00 uur ’s avonds niet meer online
  5. 8 uur slaap (en als dat nog niet lukt: je daar niet druk om maken. Vertrouw erop dat het vanzelf wel weer komt)

Soms zie je door alle bomen het bos niet meer. Dan is het goed tijdelijk te stoppen met zoeken, jezelf de permissie te geven het even los te laten en voor jezelf te zorgen. Dan ontstaat er weer ruimte voor helder zicht.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2021-06-28T14:38:39+02:00

Leave A Comment