In haar schoenen

In haar schoenen

Ze is ondernemer, voor het oog alles voor elkaar – leuk gezin, mooi huis, fijne vakanties – en toch knaagt er iets. Ze zou gelukkig moeten zijn, alle ingrediënten zijn er, maar pff, meer dan een 5-je zou ze haar leven nu niet willen geven.

De remedie daartegen? Op papier klinkt het zo simpel, maar het is moeilijk: ‘Ga je leven LEIDEN, in plaats van dat je het lijdt. Neem de touwtjes in handen en wees eindelijk eens de kapitein op het schip, bepaal je eigen koers. Je bent nu echt niet aan het doen wat JIJ wil, ook al doe je of je alles zo goed weet. Je kunt me van alles vertellen, maar als je dat wel deed, dan gaf je je leven nu echt meer dan een 5je.’

Oeh, wat werd ze kwaad.

‘Hoezo leid ik mijn eigen leven niet? Kijk nou eens wat ik bereikt heb. Dat was op eigen kracht hoor. Dat is me echt niet aan komen waaien. Kan jij mooi zeggen, maar wat weet jij er nou van?’

Inderdaad, wat weet ik er nou van. Helemaal niks. Ik heb nooit in haar schoenen gestaan. Ik weet niet hoe hard ze werkt. Wat ze allemaal heeft meegemaakt en hoe haar dat heeft getekend. Ik kan haar ook niet vertellen wat ze moet doen. Behalve dat. Je eigen leven leiden. Maar hoe dan?

Langzaamaan komt de ontdekking dat ze – hoe krachtig ze ook is en hoe veel ze ook bereikt heeft – vooral bezig is met aan verwachtingen voldoen. Van de maatschappij waarin ze leeft, de plaats waar ze woont, vrienden en familie, gezin. Wat ze zelf eigenlijk wil, dat is ze beetje bij beetje kwijtgeraakt en zal ze weer terug moeten vinden.

Ik zou het haar graag uit handen willen nemen. Maar het is aan haarzelf. Het is immers haar leven. Ik kan alleen luisteren, vragen, vertellen wat ik ervan weet en een stukje meewandelen op de reis.

Overigens, overal in dit verhaal waar ‘ze’ of ‘zij’ staat, zou je net zo goed ‘hij’ kunnen zeggen. Ook mannen zijn er heel goed in om te leven zoals ze denken dat van ze verwacht wordt. En omdat we nu aan het einde van het jaar zijn. De tijd van terugkijken en vooruit kijken: op wat voor punten leidde jij je leven het afgelopen jaar, en wanneer ging het over  (je laten) lijden? En als je 1 ding mocht kiezen: wat zou je volgend jaar dan anders doen?

Dit artikel verscheen eerder (in iets andere vorm) op het expertplatform van Dochters van Twente, energieleveranciers. 

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2021-06-28T14:39:32+02:00

Leave A Comment