Wat voor kind wilden je ouders dat jij was?

Wat voor kind wilden je ouders dat jij was?

Heb jij soms dat je onredelijk boos wordt over een situatie? Of enorm verdrietig over iets dat, objectief gezien, misschien helemaal niet zo erg is. Of in bepaalde situaties enorm veel weerstand voelt? Best een kans dat je dan niet reageert als de volwassene die je bent, maar dat je getriggerd werd in een ‘kindrol’ te schieten. Dat je je weer dat bange meisje van 5 voelt, of die machteloze jongen van 8 en vanuit dat innerlijk kind reageert.

Afgelopen weekend had ik een enorm gaaf cursusweekend over het innerlijk kind, bij Helios in Heerde. Het was confronterend, helend, ontroerend, inspirerend, nog heel veel dingen meer. Maar bovenal mochten we het kind zijn dat we waren. Van binnenuit. Zonder alle regeltjes die ouders erop geplakt hadden, hoe liefdevol bedoeld ook en ook al konden ze niet anders. Onvoorwaardelijke liefde, daar ging dit weekend eigenlijk over.

Wat het met mij deed? Een nog dieper besef dat ik helemaal precies goed ben zoals ik ben. Inzicht in coping mechanismes, inzicht in hoe je gekwetste innerlijk kind nog altijd heel hard kan mee roepen als je al lang en breed volwassen bent. Dat je daardoor keuzes maakt die je eigenlijk niet passen. Dat je het jezelf daardoor soms nodeloos ontzettend ingewikkeld kan maken. Fijn om daar ook beter op in te kunnen spelen als coach.

Ik moest denken aan een gedicht dat ik jaren geleden ook al eens deelde. Als we toch eens allemaal zulke ouders hadden gehad. En zulke ouders konden zijn.

Van een dochter aan haar moeder
(eigenlijk van elk kind aan elke ouder)

Bevrijd me van hoe ik in jouw opvatting zou moeten zijn
Bevrijd me van alles wat ik in jouw opvatting moet gaan worden
Bevrijd me van al jouw niet vervulde dromen die ik moet gaan waarmaken
Bevrijd me van al jouw onvolkomenheden waarin ik perfect moet zijn

Bevrijd jezelf van jouw pijn, zodat ik die niet hoef te dragen

Geef me mijn eigenheid terug opdat ik mezelf kan worden
Geef me het geschenk van het anders mogen zijn
Geef me lichtheid om fouten te maken en er van te leren
Geef – en vraag niet terug
Houd me vast met liefde – laat me los voor het leven

Orbis

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2021-06-28T14:42:16+02:00

Leave A Comment