Ik zal het maar bekennen, ik ben geen oordeelloze coach

Ik zal het maar bekennen, ik ben geen oordeelloze coach

Ik ben geen oordeelloze coach
Ik zal het maar eerlijk bekennen.

Toen ik net begon te coachen dacht ik dat ik oordeelloos moest zijn. Je leest het in coachingboeken. Collega-coaches zetten op hun website dat ze oordeelloos zijn. Dan denk ik: hoe dan???

Ik coachte een vrouw die ik fantastisch vond. Hoe ze haar haar had, hoe ze met mensen omging. Merkte dat ik door een iets te roze sluier naar haar keek. Een positief oordeel is ook een oordeel, nietwaar.  Of die keer dat er een man tegenover me zat met een bepaalde mening. Ik vond daar dan wat van. Of ik nou wilde of niet.

Inmiddels denk ik dat ik ook maar een mens ben 😊. Dat als je je oordelen wegstopt omdat je van jezelf vindt dat je perfect moet zijn, of ze wel herkent maar ze ziet als de enige en volledige waarheid – ‘Dat is toch zo?’- dat je jezelf dan voor de gek houdt.

Tijdens de reading- en healingopleiding die ik volgde, besteedden we veel aandacht aan het neutraal zijn. Klinkt net wat fijner dan oordeelloos, vind ik. Wat het inhoudt? Dat je niet je eigen beelden op de ander projecteert, maar hem of haar ziet zoals hij echt is. Je probeert door alle maskers en lagen heen te kijken en alles wat je ziet is gewoon wat je ziet. Niet goed, niet slecht. Gewoon wat wat het is. Zonder er direct een label op te plakken.

Neutraal en oordeelloos zijn is zo ongeveer het moeilijkste wat er is. Ook in het dagelijkse leven. En niemand kan het altijd zijn. Volgens mij is het het belangrijkst dat je met een open blik naar de ander kijkt, of naar een situatie. En als je merkt dat je een oordeel hebt, dat oordeel kunt parkeren tot je de ander of de situatie echt ziet voor wie en wat het is. Vaak is het oordeel dan ook verdwenen. En als het er nog is, kun je het bespreekbaar maken.

Ook handig bij conflicten. Of als mensen echt in je irritatiezone zitten. Of bij situaties die je niet prettig vindt. Of als je iemand heel hoog op het podium zet en jezelf daarmee kleiner voelt worden. Het maakt milder, en spaart je heel veel negatieve energie.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2020-03-18T14:47:11+02:00mei 16th, 2019|Zakelijk, Zelfleiderschap|0 Comments

Leave A Comment