Missus Do Good heeft er genoeg van

Missus Do Good heeft er genoeg van

Ze leerde schaken van haar vader. Af en toe liet hij haar winnen. Dat vond ie leuk. Tot ze écht ging winnen. Toen had pa er opeens geen zin meer in, dus besloot ze hem maar te laten winnen. Dat werkte: pa deed weer mee en beide hadden plezier. Hij vanwege zijn succes, zij vanwege het contact met haar vader.

Toch betaalde ze een prijs: ze leerde om niet succesvol te zijn.

Het zit namelijk zo
Al heel jong maak je keuzes over wie of wat je bent in het leven. Dat doe je op basis van je ervaringen. Je gaat je ernaar gedragen en dat roept in je omgeving reacties op die jouw gedrag ook nog eens bevestigen. De vrouw uit het voorbeeld merkte dat ook vriendinnetjes het fijn vonden dat ze toegaf, zich inhield. En als ze dan toch eens een keertje echt wilde doen waar zij zin in had, waren de anderen not amused. Zij was immers degene die toegaf, die rol had ze op zich genomen en niks is lastiger als mensen dan opeens ander gedrag gaan vertonen. 

Succesangst
Het is opvallend hoe vaak ze tegenwoordig verliest, niet het beste van zichzelf laat zien. En hoe onzeker ze is als ze dat wel doet, als ze ‘wint’. Willen ze dan nog wel met haar ‘spelen’? Dat is geen faalangst, dat is succesangst. Angst dat succes maakt dat je er niet meer bij hoort, dat ze je dan niet meer moeten. Toen handig. Nu echt lastig. Het houdt haar tegen, ze voelt zich niet gezien. Weet eigenlijk niet eens echt meer wat zij wil. Hoe fijn het kan zijn jezelf uit te dagen om het beste uit jezelf te halen. En daar trots op te mogen zijn. Ze wil ervan af. Maar vraagt zich af: hoe dan?

Kun je er wat aan doen?

Ik zeg het je eerlijk. Gemakkelijk is het niet altijd. Het is vaak zulk ingesleten gedrag. Maar je kúnt dat soort patronen bij jezelf veranderen. Je hoeft om te beginnen niet eens te weten waar ze vandaan komen. Het start bij de herkenning.

Er zijn 5 basispatronen die je op zich prima kunnen helpen. Behalve als je denkt dat je zo MOET zijn, dat als je niet zo doet, dat je dan niet goed genoeg bent:

  1. Wees sterk
  2. Maak voort
  3. Doe je best
  4. Wees perfect
  5. Doe genoegen

In welke duik jij als je stress hebt? Is het 1, 3, of 5? Of misschien wel alle 3? Bij mij voeren 1 en 5 de boventoon.

Zet toch door!
Het begint met het besef dat die gedachten aangeleerd zijn. Dat ze misschien niet per se de beste oplossing zijn. En merk je dat je weer eens in de doe-genoegen-modus zit of in de maak-voort? Benoem het in elk geval voor jezelf en als je durft, zeg het hardop tegen anderen. Het klaart de lucht en geeft je de mogelijkheid nu voor iets anders te kiezen. In het begin zal het onwennig zijn, zoeken. Zet toch door. Al doende leert men!

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-05-09T11:14:50+00:00mei 9th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment