3 misverstanden over geluk die je erg ongelukkig kunnen maken

3 misverstanden over geluk die je erg ongelukkig kunnen maken

Geluk, dat is wat we met zijn allen najagen. Nu heb ik eerder artikelen geschreven over geluk en daar zou ik nog wel veel meer over kunnen vertellen, maar deze keer 3 misverstanden over geluk. Die heel veel mensen toch echt voor waar aannemen. Ikzelf incluis (tot een aantal jaren geleden). Hier komen ze:

  1. Als ik maar veel plezierige dingen doe, dan word ik gelukkig

Als 20-er had ik een baan die niet bij me paste. In plaats van actie ondernemen, een andere baan zoeken, ging ik vooral veel plezierige dingen doen om het moeilijke maar uit te stellen: uit eten, stappen, mooie dingen kopen, vakantie… Allemaal kortstondige blijheid, maar het loste niks op. Tot ik aan mezelf toegaf dat die baan – hoewel met prestige – me toch echt niet lag.

Van plezierige dingen word je eventjes gelukkig. Een Netflix-serie bingwatchen. Een hele zak chips. Een avondje echt doorzakken. Gezellige uitjes. Niks mis mee. Heerlijk, mits je het doseert. Want als je altijd en alleen maar pleziertjes najaagt, is kans groot dat het je uiteindelijk een leeg gevoel geeft. Helemaal als je ze inzet om jezelf te verdoven (en je weet zelf wel of dat het geval is).  Geluk zit hem namelijk niet alleen in plezier hebben, maar vooral in het jezelf verbonden voelen, fijne relaties met anderen, jezelf ontwikkelen, het gevoel te hebben dat je ertoe doet en ervaren dat jij zelf aan het roer staat van je eigen leven.

  1. Als ik … maar heb, dan ben ik gelukkig

Oeh, zo’n fijne valkuil. Elke keer weer als ik kijk naar programma’s waar mensen na totale make overs denken dat hun hele leven vanaf nu verandert, mensen die hun geluk nog even opschorten tot ze hun streefgewicht bereikt hebben… Wij mensen zijn altijd zo heerlijk op jacht. Hier in het dorp viel de afgelopen maand de straatprijs van de postcodeloterij. En dan denk ik natuurlijk: die 50.000 euro, dat had mij ook wel gepast. Vanuit de gedachtegang: meer geld = meer geluk. Dat kan zijn, maar vooral als je het uitgeeft aan immateriële dingen. Een duurdere auto, een groter huis, duurdere etentjes: daar raak je snel aan gewend!

Het geluk, dat vind je NU, op dit moment. Niet straks, want dan is er ook weer iets wat je zult willen bereiken. Er is altijd nog iets groters, mooiers, beters. Niet dat je het niet mag nastreven wat mij betreft! Vooral doen. Maar uiteindelijk gaat het er denk ik om te genieten van het avontuur van het bereiken ervan. De trots die je hebt omdat je jezelf overwonnen hebt, stappen zet die je eerder niet durfde, het feit dat je jezelf aan het ontwikkelen bent.

  1. Je moet altijd gelukkig zijn

Van die verwachting word je vanzelf heeeel ongelukkig. Het lijkt of het moet. Door alles wat op insta en snapchat gedeeld wordt, door de reclame, de media. Als altijd gelukkig zijn je levensdoel is, dan zou ik zeggen: gefeliciteerd, maar het gaat je niet lukken. Soms zijn de omstandigheden nou eenmaal zo dat je niet gelukkig kunt zijn. Baan die je kwijt raakt, gezondheid die je kwijtraakt, geliefden die je kwijtraakt, neiging tot depressiviteit, ik noem maar wat dingen. Het kan niet anders dan dat je daarvan ongelukkig bent. Het niet accepteren van je ongelukkigheid maakt je alleen maar nog ongelukkiger.

Bij het leven horen nou eenmaal tijden van ongeluk, hoe lastig of hartverscheurend ook. Het vraagt tijd om daar overheen te komen en die tijd mag je jezelf gunnen. Probeer het verdriet, het ongeluk te voelen, ervaren, erkennen. Pas van daaruit ontstaat de beweging naar wat anders. Vertrouw erop dat er ook weer tijden zijn dat je je beter zult voelen. Misschien niet meer zoals het was, maar weet dat je sterk genoeg bent. Dat je er rijper en wijzer van wordt, dat je het dragen kunt, dat er geen leven is zonder pieken en dalen.

Wat je daarvoor nodig hebt? Veerkracht. Interessant onderwerp nu ik er zo over nadenk, want veerkracht is niet iets wat je nou eenmaal hebt of niet. Je kunt het trainen. Laat ik daar volgende week maar eens over schrijven.

Nu ik aan het schrijven ben, komt er nog een vierde geluksmisverstand bij me op dat zo wezenlijk is, dat ik het toch graag wil noemen.

  1. Anderen zitten mijn geluk in de weg

Die ontzettend irritante baas. Je ouders die je dingen onthouden hebben in je jeugd. Dat je vroeger gepest bent. De overheid, die buren die zo irritant zijn. Die vriendin waar je zo’n ruzie mee hebt dat je er wakker van ligt… Sorry hoor, maar als jij anderen de baas laat zijn over jouw geluk (en dus ook over jouw leven), dan wordt het tijd actie te ondernemen. Want er is namelijk maar 1 iemand die jouw geluk in de weg zit, en dat ben jezelf.

Als dingen jou niet aanstaan of als je last hebt van bijvoorbeeld dingen uit je verleden, kun je wel zitten sikkeneuren dat anderen je dat aandoen. En wie weet is dat ook wel zo. Dat kan ik niet beoordelen. Maar nog zekerder is het, dat je anderen of het verleden niet kunt veranderen. Er zit dus niks anders op dan zelf het heft in handen nemen. Eerlijk zijn tegenover jezelf en je eigen aandeel in het verhaal onder ogen zien. Bewust de keuze te maken om je verleden niet je toekomst te laten bepalen. Lastige gesprekken aangaan. Kiezen voor de liefde. Kiezen voor wat goed is voor jou. En als die buurman echt zo irritant blijft en je hebt er zoveel last van, misschien is het een optie zelf te verhuizen. Ook al ligt de fout bij hem en vind je dat hij weg zou moeten. Wil je je gelijk, of je geluk?

In het verlengde ligt trouwens het misverstand dat anderen jou gelukkig moeten maken. Dat is net zo onwaar. Een ander kan dat nooit. Nee, zelfs een  partner niet. Geluk, dat zit in de allereerste instantie in jezelf.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2020-03-18T14:36:21+02:00augustus 29th, 2019|Geluk|0 Comments

Leave A Comment