Wat doet een levenscoach (of lifecoach) nou eigenlijk?

Wat doet een levenscoach (of lifecoach) nou eigenlijk?

“Zeg Han, wat doe jij nou eigenlijk als levenscoach?”
Goeie vraag. En omdat ik hem vaker krijg, misschien goed om hem ook hier eens te beantwoorden. Een levenscoach helpt mensen hun leven vorm te geven vanuit hun diepste wensen en vanuit wie ze werkelijk zijn.

Wanneer ga je naar een levenscoach?
De meeste mensen komen bij me omdat ze niet tevreden zijn met hun leven zoals dat er nu uitziet. Ze voelen zich bijvoorbeeld futloos, zijn ’s avonds bekaf en hebben geen energie over om nog maar iets te doen. Of ze ervaren dat ze vastzitten in de ratrace van het leven. Een andere groep heeft een onbestemd gevoel van niet gelukkig zijn, niet vervuld zijn, leegte ervaren. Regelmatig gaat het om zingevingsvraagstukken. ‘Nu heb ik alles wat ik wilde, ik zou niet mogen klagen en toch ben ik niet gelukkig. Waar ligt dat nou aan? ‘

Hoe kan een levenscoach je helpen?
Nu heeft elke levenscoach zijn eigen aanpak, dus ik kan alleen vertellen hoe mijn manier van kijken en werken is.

Laat ik maar direct duidelijk zijn: ik kan de problemen van mijn cliënten niet oplossen.
Ik heb immers nooit in hun schoenen gestaan. De oplossing zit dus altijd in de mensen zelf en zij zijn echt zelf de enige die er wat aan kunnen doen.

Wat ik wel kan? Een stukje meelopen.
Zorgvuldig luisteren en kijken en samen met mijn cliënten onderzoeken waar het probleem nou echt zit en hoe ze dat het liefst zouden willen oplossen. En als dat duidelijk is: handvatten bieden om daadwerkelijk daar te komen waar ze willen zijn, zo dicht mogelijk bij hun ‘authentieke zelf’ te komen. Wat daarvoor vaak wenselijk is, is dat mensen weer meer verbinding krijgen tussen hoofd, hart en ziel, tussen verstand, emoties, lichaam en intuïtie. Op die manier ontwikkel je een grotere gereedschapskist om met het leven om te gaan.

Bij mij gaat het dan ook niet alleen om praten (verstand), ik haal mensen vooral graag uit hun hoofd. Coaching gaat wat mij betreft over meer bewust zijn van wie we werkelijk zijn, van de problemen die we tegenkomen in het leven en hoe je deze op kunt lossen. Meer bewust zijn van de invloed van het verleden op het heden. Van overtuigingen en patronen die je niet (meer) helpen. Van de relaties die we aangaan en hoe ons gedrag onszelf – en de ander – beïnvloedt. Een beetje als het pellen van een ui. Laag na laag kom je dichter bij de kern.

Ik zet daarvoor (aspecten van) verschillende werkvormen en methoden in. Waaronder, in willekeurige volgorde:

  • Lichaamsoefeningen
  • Schrijfoefeningen
  • Rollenspellen
  • Meditatie
  • Innerlijk kindwerk
  • Voice dialogue
  • Systemisch werk
  • Wandelcoaching
  • Healing
  • Reading
  • Mindfulness
  • Visualisatie

Ik geef individuele sessies, maar heb ook een aantal vaste trajecten ontwikkeld voor mensen met specifieke vraagstukken.

Wat is het resultaat?
Ik verwacht van mijn cliënten dat ze echt wat aan hun situatie willen doen. Wat zeggen ze ook alweer? ‘Zonder wrijving geen glans.’ Ik denk dat het echt zo zit. Tegelijk gaat het niet om hard werken, hard te zijn voor jezelf, maar juist om zacht te zijn voor jezelf en te leren mee te gaan in de flow van het leven, de flow die in jezelf zit. Als je dat ervaart, voel je je evenwichtiger, energieker en gelukkiger.

Hoe kies je de lifecoach die bij jou past?
Het is belangrijk dat het klikt, dat je je coach vertrouwt en dat je het gevoel hebt dat hij of zij je daadwerkelijk verder kan helpen. Dat je de veiligheid voelt om jezelf te laten zien. Daarom hebben we altijd een intakegesprek. Vraag daarin gerust naar ervaring en opleidingen. Ik vraag tijdens een intakegesprek wat precies de vraag is, waar iemand bij geholpen wil worden en onderzoek of hier misschien een diepere vraag onder zit. Ik check ook altijd of de cliënt een achtergrond of probleem heeft dat beter behandeld kan worden door een andere specialist. Heb je na een intakegesprek toch je twijfels, dan is het prima om die bij de coach voor te leggen en eventueel verder te zoeken naar iemand anders.

Voor mij geldt: pas als we allebei akkoord gaan met het coachtraject, spreken we het aantal coachsessies af en maken we een afspraak voor de eerste sessie.

Wanneer is een levenscoach niet de beste optie?
Tja, life coaching is geen therapie en zeker geen vervanging voor een medische behandeling. Ik hoorde eens de vergelijking met een boom, die wat mij betreft goed past. Zolang een boom staat en nog redelijk gezond is, kan een levenscoach veel doen. Maar als de boom omgevallen is, dan kun je beter terecht bij een (medisch) specialist.

Dit artikel is eerder geplaatst op Dochters van Twente, een online platform dat Oosterse wijsheid met Twentse nuchterheid verbindt.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2021-06-28T14:43:14+02:00

Leave A Comment