Apps die je helpen voor meer focus, ontspanning, beweging en overzicht

Apps die je helpen voor meer focus, ontspanning, beweging en overzicht

Nu ben ik – net zoals heel veel mensen – iemand die zich graag laat afleiden door alles wat ik interessanter, leuker en gemakkelijker vind dan hetgeen ik op dat moment aan het doen ben. En dan kan ik mezelf weer voor m’n kop slaan. ‘Waar is mijn wilskracht, waar is mijn discipline, kom op Han!’ Inmiddels weet ik dat voor ieder mens de wilskracht en discipline gewoon een keer opraakt, elke dag. Je kunt wel vinden dat je alle uitdagingen zou moeten tarten, zoiets als chips of chocola voor je neus hebben staan en het niet opeten, maar dat houdt bijna geen mens vol en het kost relatief gezien veel energie. Die wil je liever aan leuke dingen besteden.

Je kunt het jezelf dus maar beter gemakkelijk maken. Ervoor zorgen dat de dingen die je liever niet wilt,  moeilijker bereikbaar zijn. Chips en chocolade ver weggestopt in een kast, dat principe. En het jezelf tegelijkertijd zo gemakkelijk mogelijk maken om de dingen te doen die je wél graag wilt. Door de jaren heen heb ik een aantal apps gevonden die me daarbij uitstekend helpen. Die ook anderen uitstekend helpen. Die geef ik je graag. Het is een persoonlijk lijstje, zeker niet volledig, maar wie weet heb jij er ook wat aan.

Vaak zijn er betaalde versies van de apps die ik gebruik, maar de gratis versies hebben over het algemeen meer dan genoeg opties om mee uit de voeten te kunnen. Dat geldt in elk geval wel voor mij.

Focus

Oeh zo lastig, met al die social media en pingetjes en pangetjes als er weer wat nieuws te beleven is. Soms wil je geconcentreerd werken, zonder afleiding. Soms heb je van die dagen dat je niks uit handen krijgt en dat elke afleiding veel te welkom is. Daar kunnen de volgende apps je bij helpen.
1 ding tegelijk, dat helpt je om minder onrustig te worden en de kwaliteit van je werk wordt er beter op.

Boomerang
Mail kan zo ontzettend storend zijn. Komt er eentje binnen, wil je direct zien wat erin staat en dan ben je met je hoofd alweer daar, terwijl je met wat anders bezig wilde. Met de gratis versie van boomerang kun je ervoor zorgen dat je mailtjes niet stuk voor stuk binnen komen, maar periodiek. Een keer in de vier uur bijvoorbeeld. Je kan hem altijd aan en uit zetten. Geschikt voor verschillende mailprogramma’s.

Insta, Facebook, Linkedin, Twitter, YouTube… erg verleidelijk om lang te blijven hangen, ook al heb je eigenlijk geen tijd, en vooral als je aanhikt tegen een lastige klus. Ik gebruik daarvoor 2 apps.

Op mijn laptop: Siteblock
Werkt simpel. Je installeert het, je voert de url’s van de sites in die je niet wilt bezoeken en je komt er niet op. Geen eeuwige blokkade hoor, je kunt het heel gemakkelijk aanpassen. Maar voor mij precies goed om pas op de plaats te maken.

Op mijn mobiel: Stayfocused
Ook supersimpel werkend. Je kunt voor alle tijdverslindende dingen aangegeven wanneer of hoe lang je er per dag op mag zitten van jezelf. Netflix alleen tussen 20.00 en 22 uur bijvoorbeeld. Insta, WhatsApp, Facebook, YouTube, Google Chrome 1 uurtje per dag… als je er per ongeluk toch op wilt, of als je de maximale tijd overschreden hebt, krijg je een berichtje dat het nu even niet mag. Ook weer heel gemakkelijk aan te passen, dus als je echt wilt… Maar voor mij is het net de blokkade die ik nodig heb.  De link gaat naar Google Play, maar er is vast ook wel een Apple-versie.

Overzicht

Ik laat me ook snel afleiden als ik dingen niet direct kan vinden, of als ik geen goed overzicht heb van de dingen die ik nog moet doen. Daar kan ik ook nog eens behoorlijk onrustig van worden. Dat je s nachts opeens van gaat malen.

Evernote
Enorm gemakkelijk om je notities in te maken. Je kunt ze labelen, je kunt per onderwerp of project een apart notitieboek maken, op alle devices te bekijken, je kunt typen, inspreken, tekenen, schrijven. Handig handig, alles is gemakkelijk terug te vinden.

ToDoIst
Mijn favoriete takenlijst.Gemakkelijk in gebruik. Staat op m’n laptop en m’n mobiel. Je tikt je taak in, kunt hem labelen aan een specifiek project, heel gemakkelijk een datum aanhangen, de volgorde veranderen en zo heb je elke dag, of elke week prima overzicht van wat je moet doen en wat je het eerst en het laatst wilt doen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar afgeronde taken afvinken vind ik enorm bevredigend en ik werk sneller als ik niet na hoef te denken wat ik nou weer eens zal gaan doen, maar gewoon mijn takenlijst kan volgen. Wat niet wil zeggen dat er niet vaak 1.000 dingen tussendoor komen hoor, maar dan weet ik in elk geval wat voorrang moet krijgen.

Beweging

Ik wil graag bewegen, maar heb niet altijd zin. De apps die ik hieronder noem, stimuleren me om dan toch te gaan.

Nike run club
Trackt je hardloopactiviteiten, heeft prima opbouwschema’s om mee aan de slag te gaan. Je kijkt op je app en ziet wat je die dag moet doen. Vind ik altijd heel fijn, want iets in mij wil zich graag aan schemaatjes houden en ze afmaken. Van die drang moet je gebruik maken! Ook het beloningssysteem vind ik prettig. Kilometers worden bijgehouden, je krijgt medailles als je een prestatie hebt geleverd (snelste 5 km, 3x in een week, 5 weken achter elkaar…) en hoe meer kilometers je wegrent, hoe hoger je loopniveau.

Samsung Health
je kan er ontzettend veel in bijhouden, mocht je dat willen. Je stappen telt ie automatisch, maar je kunt er ook een eetdagboek in bijhouden of hoeveel glazen water je gedronken hebt, je gewicht, je hartslag meten, de tijd die je actief bent op een dag… Veel doe ik er niet mee, maar stemt me altijd erg tevreden als ik meer dan een uur bewogen heb, en meer dan 10.000 stappen heb gezet. Hij volgt de trends, en je kunt ook vergelijken met anderen. Ach ja, elke smarthpone heeft wel zijn eigen module hiervoor.

Meditatie

Headspace
Dé app voor als je meer rust in je hoofd wil. Als je merkt dat je overloopt. Wie mij volgt, weet dat ik fan ben van pas op de plaats maken. Daarvoor is mediteren een prachtige tool omdat het je o.a. helpt om jezelf op een afstandje te bekijken, te ervaren dat je gedachten en emoties hebt, maar ze niet bent. Daardoor hoef je je er minder door te laten leiden en voel je je beter. Headspace heeft een mooie tien-daagse en legt enorm goed uit wat mediteren is en wat het niét is. Ik pak hem er ik er nog wel eens bij als ik onrustig ben en daardoor eigenlijk de puf niet heb om te gaan zitten en zonder begeleiding te mediteren.

Insight timer meditation app
Er staan heel veel geleide meditaties op, maar ik gebruik eigenlijk vooral de timer ervan. Als ik mediteer vind ik het handig dat ik van tevoren de tijd kan aangeven, zodat ik niet steeds hoef te denken hoe laat het is. Kan ook met een kookwekker of de standaard timer op je mobiel, maar die blijft altijd irritant doorgaan tot je hem stopzet, terwijl je misschien toch nog even wat langer wilt blijven zitten. Bij deze kun je het geluid instellen en dat geluid houdt na een paar keer vanzelf op.

Dit lijstje is zeker niet uitputtend en wie weet zijn er veel betere of gemakkelijkere opties. Heb je die, deel ze vooral met me!

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-09-19T09:14:27+00:00september 19th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment