Hoe je kunt omgaan met pijn, verdriet, boosheid…

Hoe je kunt omgaan met pijn, verdriet, boosheid…

Waar alles mee begint als je je lusteloos voelt, onrustig, nergens toe komt, of kwaad, verdrietig, ontevreden… en je wilt het anders? Het begint met helemaal niks doen. Voor nu. Het enige wat je hoeft is ervaren. Voelen wat je voelt. En het er gewoon maar eens laten zijn.

Vorige week had ik het over Covey en zijn 7 gewoontes voor zelfleiderschap. Ik dacht, misschien is het wel interessant om nog eens wat rijtjes af te gaan die mij helpen. En dan mogen de grondhoudingen voor mindfulness niet ontbreken.

Mindfulness is de kunst van het ervaren en accepteren wat er is. Dat betekent niet dat je niet wat anders wensen mag. Dat is prima. Maar probeer het verzet los te laten. Het gevecht tegen wat er nu is. Want dan ben je daar alleen maar mee bezig. Met wat je niet wilt. En dan wordt dat groter en groter.

Mindfulness betekent voor mezelf dat ik me niet groot of sterk hoef te houden, maar bereid ben echt te ervaren wat er in mijn lichaam gebeurt, wat mijn emoties zijn. Wat ik altijd weer merk is dat ik het hebben kan. En van daaruit voel ik meer vrijheid. Eventueel kan ik ervoor kiezen om iets te doen. Of iets te laten. Niet uit angst, geldingsdrang of wat dan ook, maar omdat ik het wil, omdat ik er zin in heb of omdat ik het noodzakelijk vind.

Mindfulness brengt me veel. Veel mensen kennen wel de ademmeditatie of de bodyscan. Maar de grondhoudingen, de basisprincipes waarmee je de oefeningen mag doen zijn minstens zo interessant. Je kunt ze op je hele leven toepassen. Hier zijn ze:

 1. Frisse blik
  Bekijk het leven met een beginner’s mind. Alsof je de dingen voor het eerst doet of ervaart, ook al heb je ze al 1.000 x gedaan, gezien of ervaren en denk je dat je het wel weet. Wees nieuwsgierig en haal de automatische piloot eraf. Je zou wel eens verrast kunnen worden!
 2. Niet oordelen
  Je zou de houding van een neutrale waarnemer aan kunnen nemen. Jezelf, anderen of de situatie niet beoordelen als goed of slecht, eerlijk of oneerlijk. Jij bent het die er een waarde aan geeft – mede op basis van eerdere ervaringen, de maatschappij waarin je leeft, je opvoeding. Neem waar wat je gedachten, gevoelens zijn en wat je in je lichaam ervaart en schort het oordeel nog even op.
 3. Erkenning
  Erken, bevestig en respecteer de dingen zoals ze zijn. Je kunt dingen wel anders willen, maar het is hoe het op dit moment. Dat kun je hoe dan ook niet terug draaien.
 1. Niet-streven
  Een lastige vind ik. We zijn zo vaak bezig iets te willen wat we nu nog niet hebben of zijn. Een mooier huis. Meer geld. Meer geduld. Meer liefde. Een beter mens. Maar je hoeft niet te bevatten of te beheersen, te veranderen of te vermijden. Je blijft met je gedachten waar je bent en wat er daarna gebeurt ontvouwt zich.
 2. Gelijkmoedigheid
  Nou, gelijkmoedig… voor mij en ik denk voor veel mensen best lastig. Ik ben al erg tevreden dat ik me niet laat meeslepen door alles wat op mijn pad komt. Het voelt evenwichtiger, of ik zelf het roer in handen heb. Mijn emoties regeren niet, ik regeer mijn emoties doordat ik meer inzicht heb in wat er gebeurt.
 3. Laten zijn
  We zijn vaak geneigd om plezierige ervaringen te willen vasthouden en vervelende ervaringen zoveel mogelijk te vermijden of ervoor weg te lopen. Maar als er 1 ding zeker is in het leven, is dat alles onzeker is, dat alles verandert. De dingen gewoon te laten voor wat ze zijn, zonder te proberen wat zich aandient te veranderen. Zodat je je kunt openstellen voor dit moment.
 1. Onafhankelijk zijn
  Met deze houding leer je je eigen ervaring op waarde te schatten. Heb vertrouwen in jezelf, je eigen ervaringen, gevoel en intuïtie. En oefen je in het vertrouwen dat het leven je precies geeft wat je nodig hebt. Dat er ook voor jou genoeg is.
 1. Compassie met jezelf
  We zijn vaak zo streng voor onszelf. Veel strenger dan we voor anderen zouden zijn. Probeer te ervaren dat je goed bent zoals je bent, dat je geen zelfverwijt of zelfkritiek hoeft te hebben. Vanuit die compassie voor jezelf kun je ook voor anderen compassie hebben.

Je bent op precies het goede punt. Precies waar je nu moet zijn. Vertrouw er maar op.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2020-03-18T14:39:11+02:00augustus 1st, 2019|Geluk|0 Comments

Leave A Comment