Vaak ben je te bang

Vaak ben je te bang

Ken je dat, zo’n beklemmend gevoel daar ergens in je maagstreek, dat verlammend werkt en echt, echt niet fijn is. Dat je denkt, waarom ben ik hier in ’s hemelsnaam aan begonnen? Waarom wilde ik dit, WAAROM?

Ik heb het regelmatig.
Als een opdrachtgever me vraagt of ik iets zou kunnen, en ik heb geen idee, maar ik denk het wel en ik zeg JA!

Als ik begin te schrijven aan een tekst en ik weet nog helemaal niet hoe hij moet gaan worden.

Of, een concreet voorbeeld, op 1 juli vorig jaar. We waren in de zomer ervoor bij een heel bijzonder 3-daags festival. Ik was zo enthousiast dat ik bijna direct aan een paar vriendinnen vroeg of we samen ook zoiets zouden gaan organiseren. We regelden goeie workshops, bijzondere artiesten, een ochtend- en een avondprogramma, lekker eten, mooie tenten, een festivalcamping, douches, toiletten, vergunningen. En dan sta je op een koude voorzomerdag in een weiland met meer dan 100 vrouwen die naar je kijken. Allemaal toffe mensen die een ticket hebben gekocht en er zomaar op vertrouwen dat jij ze een gaaf weekend zult gaan bezorgen. Ik deed het in m’n broek. En tegelijkertijd had ik het gevoel dat ik vloog.

Ik denk dat ik bijna geboren ben als angsthaas. En tegelijkertijd heb ik de neiging om gewoon te gaan. Ergens volop in te springen en daarna wel te zien wat de consequenties zijn. Best een lastige combi.

Vorige week luisterde ik naar een podcast van Thijs Lindhout. Hij interviewde Sabine Uitslag. Gaaf mens vind ik haar, ze heeft een kijk op het leven die mij aanspreekt. Ze citeerde Daniël Lohues:

“Angst is veur eaf’n, spiet is veur altiet.”

Zo is het. Ik denk dat het erom gaat je angst niet al te serieus te nemen. Ik ken veel mensen die graag iets willen en vervolgens zeggen: ‘het voelt niet goed, dus ik doe het maar niet’. Als dat gevoel angst is, misschien moet je dan toch nog even opnieuw overwegen. Want het is normaal dat je bang bent als je een stap wilt zetten, als je iets nieuws gaat doen. Dat heeft bijna iedereen. Het wil niet zeggen dat je jezelf erdoor moet laten weerhouden. Ga eens na wat voor gave dingen je allemaal gemist hebt omdat je te bang was!

Hoe lastig het ook is, die drempel moet je over, en daarna blijkt meestal dat het best meevalt en misschien zelfs supertof is. En als blijkt dat het echt niet wat voor je is: geen beslissing is voor eeuwig. Dan stop je er toch gewoon weer mee? Ben je in elk geval een ervaring rijker.

P.S. Dat festival organiseren we dit jaar weer, op 16, 17 en 18 juni. Mezelf overwinnen bleek dus de moeite waard! Het is voor vrouwen die graag de verdieping zoeken én van een feestje houden. www.rodemaanfestival.nl 

2017-09-14T11:07:52+00:00februari 2nd, 2017|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment