Vergeving, laat ik het er toch maar ingooien

Vergeving, laat ik het er toch maar ingooien

Het afgelopen weekend assisteerde ik bij OmZin tijdens een zeer boeiend weekend voor vrouwen. Anna Drenth was de docent. Ik sprak later iemand die ontzettend kwaad en geëmotioneerd was over het mislukken van een samenwerking. Zijn zakelijke partner had hem op zijn zachtst gezegd slecht behandeld. Het was al een tijdje geleden, maar hij was er nog lang niet klaar mee. Lag er wakker van en dacht er nog elke dag aan.

De dingen kwamen mooi bij elkaar. Tijdens het weekend hadden we het namelijk onder andere over vergeving. Als ik het zo neerschrijf klinkt het christelijk met een grote hoofdletter C. En ik twijfel ik of ik erover moet doorgaan. ‘Gaan we die toer op Hanneke, daar zit toch niemand op te wachten.’

Vergeving klinkt als iets voor zijige watjes. Ik vergeef het je en alles is weer goed. Of doe 3 weesgegroetjes en God vergeeft je al je zonden. Duh. Iets voor heilige boontjes, mensen die ver van de wereld afstaan en niet weten hoe het normale leven in elkaar zit.

Maar toch, ik denk dat kunnen vergeven een kwaliteit is die je veel lucht kan geven in het leven, vandaar dat ik er toch maar over schrijf.

Wat is vergeving nou eigenlijk echt?
Laat ik beginnen met wat het niet is.

Vergeving gaat niet over wie schuld heeft of gelijk.
Vergeving is ook niet hetzelfde als ‘zand erover, klaar, we praten er niet meer over.’
of dat de ander zijn of haar rechtmatige straf niet hoeft te krijgen.
Dat hetgeen je is aangedaan er minder erg van wordt.
Dat je daar niet boos of verdrietig over mag zijn.

Vergeven doe je niet voor de ander, dat doe je altijd en alleen voor jezelf. Om jezelf te bevrijden van energieslurpende wrok, alles verzengende kwaadheid of (durf je het toe te geven?) haat.

Laten we eerlijk zijn. Degene die daar het meest last van heeft, ben jijzelf. Het onrecht dat je is overkomen is 1, maar dan komt die boosheid en wrok of wat voor gevoelens je er ook over hebt, er ook nog bij. Dat maakt dat je verstart. Stil blijft staan. Veel te veel daarmee bezig bent, waardoor je de ruimte voor je niet meer ziet. Je stemming – en daarmee je leven – wordt behoorlijk bepaald door datgene wat jou is aangedaan.

Ook al heb je nog zo ontzettend gelijk.
Ook al is het onverteerbaar.
Het is gebeurd. En aan het gebeurde kun je niks meer veranderen.

De letterlijke vertaling van het woord vergeving uit het Grieks is ‘loslaten’.  Het kan een keuze zijn om los te laten. Niet dat dat altijd direct lukken gaat, je bent misschien wel tot op het bot geraakt. Maar als je er stapje voor stapje toch wat lucht in kunt brengen, een tikje mildheid voor jezelf.., maak je het jezelf wel een stuk prettiger.

Het kan, het is niet onmogelijk. Zelfs met een grootsheid die je niet voor mogelijk houdt. Wat dacht je van de waarheids- en verzoeningscommissie die in Zuid-Afrika blank en zwart bij elkaar bracht ten tijde van president Mandela? Anna liet tijdens het weekend ook een stukje van een docu zien waarin een moeder de moordenaar van haar dochter en kleinkinderen vergeeft. Ik weet niet of ik dat zou kunnen, ik vraag het me zelfs af. Maar ik gun het mezelf wel.

Ik gun het jou ook.

Wie heeft jou iets aangedaan wat je nog steeds pijn doet?
Misschien kun je – net als degene die ik sprak – iemand die je slecht behandeld heeft niet vergeven.
Misschien gaat het over jezelf, dat je jezelf in de steek hebt gelaten.

Ook al is het iets kleins. Het begint bij de bereidheid ernaar te kijken. Het inzicht dat het jou persoonlijk niet dient om te volharden in wrok of boosheid en wie weet, dan een heel klein beetje loslaten. Vrij worden.

Wil je gelijk hebben, of gelukkig zijn?

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2018-11-22T10:27:49+00:00november 22nd, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment