3 dingen die je ervan weerhouden gelukkig te leven (+ wat je dan wél zou kunnen helpen)

3 dingen die je ervan weerhouden gelukkig te leven (+ wat je dan wél zou kunnen helpen)

In de vorige blog ging het over wat je nou gelukkig maakt. ‘Maak het niet te moeilijk’, schreef ik. ’Doe gewoon waar jij plezier aan hebt, wat jou het gevoel geeft zinvol bezig te zijn, met de mensen waar je van houdt. Meer is er niet van.’

Meer is er niet van, zo simpel is het. Waarom we het dan toch vaak niet doen en het zo ingewikkeld maken voor ons zelf? Het is ook soms gewoon niet gemakkelijk. Maar je kunt wel meer geluk in je leven creëren. Geluk is voor een deel genetisch bepaald, maar 40% heb je nog altijd zelf in de hand!

Er zijn 3 gelukstagneerders die ik vaak tegenkom. Misschien herken je ze bij jezelf.

 1. We gedragen ons als slachtoffer en nemen ons leven niet in eigen hand (ook al denken we van wel)

Het idee dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven is waarschijnlijk niet nieuw voor je.  Voor de meeste mensen betekent het een baan hebben, genoeg geld verdienen om jezelf te kunnen onderhouden en voor je bestaan niet afhankelijk te zijn van iets of iemand. Maar het is veel meer dan dat.

Ik ken veel mensen die vaak klagen over hun kinderen, hun partner, geldgebrek… draag je dan verantwoordelijkheid? Nee. Dan speel je de rol van slachtoffer. Je hebt de macht aan je kind, partner, of geld overgedragen. Je speelt ook slachtoffer als je een hekel aan je werk hebt, een ellendig huwelijk hebt en zou willen scheiden, als je klaagt dat mensen zo erg je energie opzuigen…

De waarheid? Het ligt bij jezelf. Om de een of andere reden kies je er bewust of onbewust voor dat stomme werk te blijven doen, je slechte huwelijk in stand te houden, je gek te laten maken door je zoon… je laat zelf al het fijne van je leven verknoeien.

Voel je je boos of verongelijkt omdat ik het bij jou zelf neerleg?
Een grote ja-maar?
Dan speel je het slachtoffer.
En geloof me, daar word je niet echt gelukkig van.

Het goede nieuws: als je weet dat je je eigen ellende kunt veroorzaken, spreekt het voor zich dat je ook je eigen vreugde kunt scheppen.

Tip: wees eerlijk tegen jezelf. Op welke momenten gedraag jij je als slachtoffer? Stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Welke actie kan ik ondernemen om de situatie ten gunste van mezelf te veranderen?’ En dan het allerbelangrijkst: zet die stap. Je bent wat je doet, niet wat je denkt.

 1. We focussen zo erg op wat er niet is, dat we niet meer zien wat er wel is.

Op wat voor manier kijk jij naar de wereld? Is er vooral veel te weinig voor je? Te weinig geld, te weinig vrienden, te weinig tijd, te weinig liefde… Ons ego werkt nou eenmaal zo dat het – als je even niet oplet – vooral let op wat er niet is. Terwijl er ook zoveel wel is.

Tip: Zet heel bewust een andere bril op. Nu op dit moment. Let op al het mooie wat er al is. Die leuke vriendin die opeens belt. Dat je vanavond weer lekker te eten hebt. Dat gave concert, die lange douche…

Tip:  sta het jezelf toe ‘kinderlijk’ blij te zijn met de dingen. Want of je nou een positieve of negatieve insteek hebt: beide zijn even waar. Dan kun je beter oefenen in positiviteit: dat geeft je veerkracht als het eens tegenzit.

 1. We hebben vreemde overtuigingen als het gaat om geluk voor onszelf

 • Geluk moet je verdienen, daar moet je hard voor werken. Als je het zomaar krijgt is het niks waard.
 • Ik ben niet goed genoeg om succesvol te zijn / vrienden te hebben / een relatie te krijgen…
 • Geld is slecht
 • Als ik maar geld genoeg heb, dan ben ik veilig
 • Het leven is zwaar, dingen komen je niet zomaar aangewaaid
 • Ik mag niet falen
 • Ik moet beter zijn dan de rest
 • Als ze me echt zouden kennen, vinden ze me een slapjanus/stom mens/looser

Herken je een aantal van deze gedachten? Zie je ze aan voor waar?
Ook al ken ik je niet, ik kan je direct zeggen dat die gedachten niet waar zijn, je neemt ze alleen voor waar aan. Het zijn beperkende overtuigingen. Je bent je er vaak niet eens van bewust dat je ze hebt, zo vanzelfsprekend zijn ze voor je.

Beperkende overtuigingen hebben een grote impact op je doen en laten. Ze brengen je tot stilstand, beperken je keuzevrijheid en ondermijnen je geluk.  Ze hebben namelijk de neiging om werkelijkheid te worden door self fulfilling prophecy.

Tip:  Daag ze uit, die belemmerende overtuigingen en vervang ze door positieve helpende gedachten. Dat vraagt nogal wat van je. Er is geen trucje dat je er in 5 minuten van verlost jammer genoeg. Maar het is absoluut mogelijk. Alles begint met bewustwording!

Ploeter niet alleen als je je ongelukkig voelt. Ga de verbinding aan met anderen. Praat erover met de mensen die je hoog hebt zitten, die je positief stimuleren. Los het niet in je eentje op, misschien is het fijn om er eens met een onafhankelijke derde naar te kijken. Daarvoor ben ik. Bel of mail me vooral als je je ongelukkige gevoel eindelijk wilt doorbreken.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2018-12-14T12:21:36+00:00december 14th, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment