Jezelf zijn, wat is dat eigenlijk?

Jezelf zijn, wat is dat eigenlijk?

Zo, daar zijn we dan. Fris en fruitig in 2019.
Als ik dan vraag, wat zijn je wensen voor dit jaar, hoor ik heel vaak: “Dat ik meer mezelf kan zijn.”

We vinden het belangrijk om onszelf te zijn. Zelfhulpgoeroes schreven er honderden boeken over, en wie kent niet de Loesje “Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen.” We leren onze kinderen dat het goed is om jezelf te zijn, en we wensen mensen van wie we houden, inclusief onszelf, toe dat dat lukt.

Dan is direct mijn vraag: wat ís jezelf zijn dan?
Bij je moeder gedraag je je anders dan op je werk of bij je vrienden. Wanneer ben je echt?

Volgens mij ben je ALTIJD jezelf. Je kunt niet anders. Je doet er alleen in verschillende situaties een verschillend sausje overheen. Of je doet -bewust of onbewust – vooral 1 aspect van jezelf en laat andere kanten verborgen.

Jezelf zijn, authentiek zijn… voor de meeste mensen betekent dat eigenlijk dat ze altijd de beste versie van zichzelf willen zijn. Vrolijk, sociaal, aardig, hardwerkend, alle positieve eigenschappen die ze bij zichzelf herkennen. Want als ze zo zijn, dan zijn ze het meest tevreden met zichzelf. Voelen ze zich ook het meest gewaardeerd door de buitenwereld. Dan zijn ze gelukkig.

En je voelt je teleurgesteld als je al die dingen niet bent. Dan ben je niet zichzelf.

Misschien is het een eye-opener voor je, voor mij was het dat tenminste wel. Jezelf zijn is niet alleen maar die prachtig opgepoetste kant. De keerzijde van de medaille (tenminste, wat jij de keerzijde vindt…) hoort er ook bij. Die maakt je compleet. Én interessant, als je het mij vraagt.

Jezelf zijn, is jezelf durven zien in alle facetten. Met al je ups en downs, je pijn, je verdriet, je vrolijkheid, je bedaardheid, je zachtheid, je enthousiasme, je rust, je prachtige stem, je podiumvrees,  je boosheid, je angst, je kwetsbaarheid… dat ben jij allemaal. En je bent jezelf, als je al die dingen die je liever niet ziet van jezelf, accepteert, er gewoon laat zijn. De maskers af.

Je bent trouwens ook jezelf als je al die dingen niet accepteert. De andere kant opkijkt. Ervoor wegloopt. Het maakt je alleen een wat ongelukkigere zelf. Aan jou de keuze.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Of is het meer dat je het gevoel hebt dat je leven stil staat en je er om de een of andere reden geen beweging in krijgt?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-01-09T19:03:11+00:00januari 9th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment