Programma voor opvolgers in familiebedrijven

Programma voor opvolgers in familiebedrijven2018-10-18T15:14:12+02:00

Programma voor opvolgers van familiebedrijven

Je hebt het bedrijf van je familie overgenomen. Je ouders, of misschien andere familieleden werken nog mee. Nu is het tijd om jouw stempel op het verhaal te drukken, maar dat is lastig. Je merkt dat het zijn weerslag heeft op de band tussen jou en je vader of moeder en misschien ook je broers en zussen. Er zijn onuitgesproken verwachtingen. Je voelt je niet vrij om de dingen te doen op jouw manier, of hebt het gevoel dat je daarin wordt tegengewerkt. Het kan ook zijn dat je volledig de vrije hand krijgt, maar dat je zelf merkt dat je het lastig vindt om met een frisse, verse blik naar je bedrijf te kijken. Om er echt jóuw bedrijf van te maken.

Herken je dit?

 • Het bedrijf voelt nog steeds niet helemaal als jouw bedrijf. Het blijft het bedrijf van de generatie voor je.
 • Je zou heel graag dingen anders willen doen, maar alle initiatieven blijven steken.
 • Bij het nemen van beslissingen denk je, hoe zou pa (of ma, of oom) dat vinden. Je hebt het gevoel dat dat je belemmert.
 • Je zit regelmatig in een spagaat: wat jij wilt, wat je voorgangers willen, wat je medewerkers vinden. Alles wil je goed doen, maar waar blijft de ruimte voor jezelf.
 • Je werd van jongs af aan al gezien als de opvolger of opvolgster. Je hebt je zelfs nooit serieus afgevraagd of je iets anders wilde, maar dat begint nu toch te kriebelen.
 • Je bent dan wel de directeur, maar zo gedraag je je niet. Je leunt nog op je voorgangers en die kunnen de verantwoordelijkheid niet altijd even gemakkelijk afgeven.

Je bent niet de enige die daarmee worstelt

Veel opvolgers herkennen dit probleem, maar vaak is het moeilijk – uit loyaliteit bijvoorbeeld – om de dingen zo aan te pakken dat het bedrijf echt jouw bedrijf wordt.

Het kan anders

Zonen of dochters die het bedrijf van hun ouders overnemen, lopen de kans dat ze de droom van hun ouders gaan leven. Heel nobel, maar zoals ik het zie, heb je maar 1 opdracht in het leven: zorgen dat jij er zoveel mogelijk plezier en voldoening uithaalt. Op de manier die bij jou past.   

 • Wil je van het familiebedrijf echt jouw bedrijf maken?
 • Er jouw stempel op drukken, met oog en respect voor het verleden en met nog meer oog en respect voor het heden?
 • De leiding nu echt op je gaan nemen, op een manier die bij je past als een maatpak?
 • Je eigen dromen gaan leven, in plaats van die van je ouders?

Hoe fijn zou het zijn als je van het familiebedrijf een groot succes maakt. Niet per se op de manier zoals je ouders het deden, maar op jouw eigen, persoonlijke manier. Dat je niet hoeft te vechten voor veranderingen, maar dat je staat voor hoe jij het wilt. Zonder dat dat direct het einde van een goede familierelatie betekent.  

Hoe?

Het begint met bewust worden. Niet langer toch maar doorgaan, maar juist stilstaan bij hoe het nu is. Wat wil je houden, wat zou je liever kwijt willen? Wat geeft je energie en wat kost energie? Weten wat jij belangrijk vindt in het leven en waar jouw specifieke kwaliteiten liggen. Weten hoe jij in elkaar zit, en op wat voor manier dat verschilt met je voorgangers. Dat de ene manier niet per se beter is dan de andere, maar ook niet slechter. Dus jezelf leren kennen. De dingen zien zoals ze zijn. Om van daaruit eventueel stappen te zetten.

Vervolgens is het belangrijk dat je je ervan bewust wordt, dat je misschien veel verschuldigd bent aan je voorgangers, maar dat jij nu aan het roer staat en dat er maar 1 iemand de verantwoordelijkheid kan nemen, en dat ben jijzelf. Soms is dat best lastig binnen een bedrijf. Voorgangers die niet los kunnen laten, die hun kind blijven zien als kind. Kinderen die te weinig het voortouw nemen. Het is een wisselwerking en we gaan kijken hoe die wisselwerking bij jullie in elkaar zit. Je krijgt bovendien handvatten over hoe je kwesties en gesprekken aan kunt gaan met wederzijds respect.

En dan is er natuurlijk nog de familieband: hoe zorg je ervoor dat je bedrijf en familie van elkaar loskoppelt, zodat je behalve collega’s of compagnons ook gewoon vader en dochter, of moeder en zoon kunt zijn.

Mijn ouders komen beide uit een boerengezin. Ze hadden zelf ook een boerderij en ik heb mijn hele leven gewerkt met ondernemers. Ik weet van dichtbij hoe ingewikkeld bedrijfsopvolging kan zijn. Hoe moeilijk het is om familiebanden los te zien van bedrijfsbanden en hoe fijn het is en hoeveel geluk het kan geven als het allemaal goed gaat. Met mijn ervaring als levenscoach lag het voor de hand hiervoor een programma te ontwikkelen.

Hoe ziet het programma eruit

De mooiste dingen bereik je door jezelf een aantal simpele vragen te stellen én ze eerlijk te beantwoorden natuurlijk. Wie ben ik. Wat kan ik. Wat wil ik. Zodra je dat weet, kun je heel gericht het bedrijf vormgeven. 

Het programma voor bedrijfsopvolgers is een programma van vier maanden. Je krijgt:

 • 5 persoonlijke gesprekken van anderhalf uur. Je leert stap voor stap hoe jij in elkaar zit. Hoe zich dat verhoudt met je voorgangers en wat voor stempel jij op het bedrijf wilt drukken. Hoe jij je het bedrijf ‘eigen’ kunt maken.
 • Een op maat gemaakt magazine dat als jouw persoonlijke kompas gaat fungeren. Met daarin jouw waarden, jouw kwaliteiten. Bij alle beslissingen die je neemt, kun je het erbij pakken. Zo weet je zeker dat je jouw weg blijft volgen.
 • 3 video’s die belangrijke thema’s nog eens extra toelichten.
 • Oefeningen en opdrachten om tussen de gesprekken door thuis te doen. Om wat je ontdekt en ervaren hebt, in de praktijk te brengen.
 • Dagelijks aan de slag. Zo blijft het niet bij theorie, maar breng je het gelijk in de praktijk.

het programma bestaat uit 3 onderdelen:

 1.  bloot leggen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
 2.  ontdekken welke overtuigingen, interne programma’s en patronen je ervan weerhouden echt je plaats in te nemen in het familiebedrijf
 3.  daadwerkelijk de eerste stappen zetten naar het leiden van het bedrijf op een manier die bij jou past. Met, zoals gezegd, oog en respect voor het verleden, maar met nog meer oog en respect voor de toekomst.

Ik ben geen bedrijfsadviseur. Ik kan je niet vertellen hoe je meer omzet kunt genereren of je bedrijf moet inrichten. Als coach ben ik gericht op jou als individu. Wie ben jij, wat kun je, wat wil je en hoe is de wisselwerking met je omgeving. Dat is waar mijn expertise ligt.

Wat levert het programma je op?

Natuurlijk ga je niet zomaar dit programma voor bedrijfsopvolgers volgen. Het moet je wel wat opleveren. Dit is wat je gaat realiseren:

 • Een bedrijf dat bij je past als een maatpak. Op jouw voorwaarden, met maximale inzet van jouw kwaliteiten.
 • Goede familieband. Hoe fijn is het, als je naast partners in het bedrijf ook nog gewoon vader-zoon kunt zijn, of vader-dochter, moeder-dochter. Door die twee zaken van elkaar los te koppelen ontstaat er veel ruimte.
 • Focus en Rust. Je leert jezelf kennen en gaat daardoor keuzes maken die echt bij je passen. Dat geeft ruimte.
 • Energie. Als je de dingen doet die echt bij je passen, keuzes maakt die echt bij je passen, dan levert dat energie op.

De vaardigheden die je leert, de kennis die je opdoet… het zijn geen snelle hypes. Het zijn dingen waar je de rest van je leven lol van hebt. In je werk, je privéleven, altijd.

Je investering in tijd

Het programma voor bedrijfsopvolgers vraagt een investering in tijd en geldt. Het duurt 4 maanden. Veel van de tijd die je besteedt aan het programma is geen huiswerk of studietijd, maar ‘oefenen’ in de praktijk. Je doet de dingen die je normaal ook doet, maar past ondertussen toe wat je tijdens de gesprekken hebt geleerd.

Die gesprekken zijn er 5 in totaal, van maximaal 90 minuten. Daarnaast vraag ik je om elke dag even stil te staan bij wat je hebt geleerd, bij wat je wilde leren en hoe het je in de praktijk is afgegaan.

Je investering in geld

Het programma voor bedrijfsopvolgers is een persoonlijk programma. Hoewel we een aantal vaste onderdelen doorlopen, zijn de gesprekken 1-op-1. Je hebt dus alle ruimte om je eigen verhaal kwijt te kunnen en krijgt persoonlijke feedback.

Investering € 1.895,- excl. btw, voor alle gesprekken, de opdrachten, de video’s en het op maat gemaakte magazine met jouw persoonlijke kompas

Wil je je aanmelden, of liever eerst sparren?
T 06 508 338 00
E hnd@hannekenijland.nl

Ik ben Hanneke Nijland, levenscoach voor ondernemers en ondernemende mensen. Ik heb er mijn missie van gemaakt om mensen te helpen om hun leven vorm te geven op de manier de helemaal bij ze past. Dat zorgt voor meer geluk, plezier, gedrevenheid en passie, kan ik je uit ervaring vertellen.

T 06 508 338 00
E hnd@hannekenijland.nl

>> meer over mij


ochtend meditatie

Gratis wekelijkse inspiratie

Wil jij elke week waardevolle tips en inzichten over leven met passie en gedrevenheid, op een manier die bij jou past? Meld je vooral aan. Je kunt je snel weer uitschrijven en ik gebruik je mailadres alleen voor deze wekelijkse inspiratiemail.


work life balance

Gratis 1-op-1 resultaatsessie

In een – uiteraard vrijblijvende – Skype-sessie van 20 minuten gaan we in op de zaken waar jij tegenaan loopt en krijg je minimaal 2 persoonlijke tips waardoor je weer met meer plezier en passie door het leven gaat.

>> Vertel me meer