Wat er gebeurt als je plezier verwart met geluk

Wat er gebeurt als je plezier verwart met geluk

Ze zegt: “Ik doe zoveel dingen die me geluk geven en toch knaagt er iets, het helpt niet. Dat onbestemde gevoel blijft knagen. Als je het me op de man af vraagt: ik ben gewoon niet gelukkig. Dat zou ik toch wel moeten zijn met al die leuke dingen die ik doe.”

Op mijn vraag wat ze dan doet om zich gelukkig te voelen zegt ze dat ze elke week sport met een groep vrienden. Regelmatig uit eten gaat, weekendjes weg. Wintersport, zo nu en dan de kroeg in. Mooie reizen. Bewust ook hoor, vertelt ze. “Eerder deed ik dat minder, maar ik draai zoveel uren qua werk en dan het gezin, daar moet je wel wat tegenover zetten. Anders is het leven alleen nog maar werken en ik merkte dat ik daar ongelukkig van werd. Onrustig, slecht slapen, geen lol meer hebben. En die leuke dingen helpen echt hoor, maar om nou te zeggen dat dit dé oplossing is.”

Geen wonder dat het haar niet lukt.
Ze zet in op plezier, in de verwachting dat haar dat gelukkiger zal maken.
Ik kan je één ding vertellen. Ze is op de goede weg, maar zo gaat ze het niet vinden.

Hoe dan wel?
Ik begin steeds meer te ontdekken dat een kant-en-klare handleiding voor geluk gewoonweg niet bestaat. Dus daar kan ik je niet aan helpen. Maar ik heb wel wat aanwijzingen.

Stop sowieso met dingen die je totaal geen plezier opleveren,
maar wees niet bang voor zure appels

Allereerst: pleziertjes maken je niet gelukkiger. Tenminste, niet langdurig. Plezier levert kortstondig geluk op. En dat is al heel wat, dus ik ben de laatste die zegt dat je moet stoppen met leuke dingen doen. Vooral mee doorgaan, tenminste, als ze je echt plezier opleveren. (je kent het vast wel, dat je dingen doet waarvan je van jezelf verwacht dat je ze leuk zou moeten vinden, maar die je eigenlijk geen bal aan vindt. Ik heb er deze blog over geschreven.)

Zijn er dingen waar je totaal geen plezier aan beleeft, dan zou ik er snel mee stoppen, of onderzoeken wat je kunt doen om het beter te maken. Wel met de kanttekening dat je soms door een zure appel heen moet voor geluk. Sommige dingen zijn doodeng als je ervoor staat. Een switch maken in je werk bijvoorbeeld. Als je compleet iets nieuws wilt gaan doen, tja, dan zul je in het begin niet de kennis en de vaardigheden hebben. Je moet opnieuw beginnen en je zult je kwetsbaar voelen, omdat je niet alles in de hand hebt. Daar kun je je zeer ongelukkig door voelen. Maar als je jezelf dat toestaat, kan het leren van nieuwe dingen die bij je passen je veel geluk opleveren.

Of als je eigenlijk weet dat een relatie (wat voor relatie dan ook) op zijn einde loopt. De ander is niet goed voor je, past niet (meer) bij je, levert je frustratie op. Als je dat met heel je hart weet, is het tijd om keuzes te maken en afscheid te nemen. Een zure appel, zeker. Een proces waar je in eerste instantie waarschijnlijk geen plezier aan beleeft, maar dat je veel kan brengen.

Accepteer de situatie nu en maak van daaruit de keuzes die bij je passen
En nu ga ik misschien een beetje filosofisch worden. De basis voor een gelukkig leven is een soort van vrede hebben, accepteren van hoe het nu is. Daarvan de voordelen zien, het goede. Want zie je dat niet, dan ben je altijd aan het kijken naar morgen, naar straks. Ben je altijd bezig met zoeken, aan het piekeren over hoe het zou moeten zijn, terwijl het echte leven zich nu afspeelt. Vanuit die acceptatie kun je dingen veranderen.

Zoek de verbinding
De basis voor een gelukkig leven is ook verbinding. In eerste instantie met jezelf. Weten wie jij bent, wat jij wilt. Een gelukkiger leven creëer je als dieper kijkt naar jouw echte verlangens. Dat je durft te zien dat je misschien afwijkt van wat (je denkt dat) mén ervan vindt. Goed voor je lichaam en je geest zorgen. Als jij jezelf vervolgens echt durft te laten zien, zonder alle toeters en bellen, ontstaat er oprechte verbinding met je omgeving, dan heb je echt contact en dat geeft veel voldoening én geluk.

Onderzoek waar jij voldoening uithaalt
Geluk heeft ook te maken met voldoening. Dat je weet, voelt en ervaart dat wat jij doet niet alleen bij jou past, maar ook bijdraagt aan het geluk of welzijn van een ander.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-02-07T08:54:38+00:00februari 7th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment