Is jouw geluk voorwaardelijk? Dat maakt uiteindelijk ongelukkig

Is jouw geluk voorwaardelijk? Dat maakt uiteindelijk ongelukkig

Mijn vorige inspiratie-artikel ging over onrust en stress door verveling. Ik stelde daarin dat het niet raar is dat je je na verloop van tijd gaat vervelen en dat het dan tijd is om andere dingen te gaan doen, zodat je je weer gelukkiger voelt.

Daar zit een grote MAAR aan. Het is dan namelijk heel gemakkelijk je geluk op te hangen aan het vinden en doen van nieuwe dingen. En elke keer als je daar weer klaar mee bent, moet je weer een nieuw ding zoeken. En weer. En weer. Want anders ben je niet gelukkig.

Als je rookt, hang je je geluk op aan een sigaret, als je graag een nieuw huis wilt, aan dat huis. Als je een nieuwe relatie wilt, aan die relatie. Je bent immers pas echt gelukkig als je die sigaret opsteekt, in dat nieuwe huis woont, als er iemand is die van je houdt.

Of als je de vraag ‘Ben je gelukkig?’ beantwoordt met: “Ja, ik ben heel gelukkig. Ik ben gezond, heb een leuke man, leuke baan, lekker inkomen.”

In alle hierboven genoemde voorbeelden hang je je geluk op aan omstandigheden die buiten jezelf liggen. Het is voorwaardelijk geluk. Als ik … bereikt heb, dan ben ik gelukkig. Maar wat als die omstandigheden weg zijn? Is dan je geluk, je gelukkig zijn ook weg?

Ik vind het een interessante vraag. Ben er al lang mee bezig. Met name omdat ik me nogal eens liet meedrijven door mijn emoties. Vooral de emoties die ik als negatief bestempelde, negeerde ik stelselmatig. Vond ze afschuwelijk. Ik wilde niet dat ze er waren. Klaar. Dat allemaal onderdrukken kostte me bergen energie en vervolgens ging ik zitten zwelgen in mijn zieligheid en voelde ik me bijzonder ongelukkig.

Het is iets wat ik bij veel mensen zie. Herken jij het bij jezelf?

Het besef dat alles tijdelijk is, helpt me. Ongeluk en rottige emoties zijn tijdelijk. Maar geluk net zo goed. Alles komt en gaat, alles is eindig. En ertegen vechten (bij ongeluk), of het vast willen houden (bij geluk), dat levert juist het grote ongeluk op.

Om op de vraag terug te komen of je ook nog gelukkig kunt zijn als de gelukkige omstandigheden weg zijn: mijn antwoord daarop is ‘ja’.  Hoe lastig het soms ook is.

Geluk, dat zit in jezelf. Niet in omstandigheden. Elke omstandigheid en elke gebeurtenis is op zich neutraal. Wij zijn het zelf die er betekenis aan geven. Om maar een voorbeeld te noemen: iemand biedt je een appel aan. Dat vind je een heel tof gebaar als je van appels houdt en trek hebt. Als je je avondeten net achter de kiezen hebt, appels niet lekker vindt, of bijvoorbeeld een afkeer hebt van de persoon die je de appel geeft, kijk je er weer heel anders tegenaan.

Je bent niet je emoties, je bent niet je gedachten. Je hebt ze. Probeer ze eens van een afstandje te bekijken in plaats van compleet op te gaan in je (door jezelf zo gerechtvaardigde) boosheid, verdriet, plezier. Lach eens een beetje om jezelf en probeer mild te zijn voor jezelf als je merkt dat je er toch weer middenin zit.

Mij – en met mij heel veel mensen – helpt dat enorm. Hoe je het kunt leren? Door regelmatig letterlijk stil te staan. Na te gaan wat je voelt en denkt. In je lichaam, in je hoofd, welke emoties erbij horen… En het er maar gewoon te laten zijn. Niet ervan weg gaan, of er juist lekker induiken, maar er van een afstandje naar kijken, zonder dat je het wilt veranderen.

Yes, dat is mediteren.

Ik schrijf het misschien een beetje krakkemikkig op, maar ik kwam een podcast tegen van Thijs Lindhout. Hij interviewde pedagoog, filosoof, boeddhist en schrijver Jan Geurtz en die vertelt er logisch en duidelijk over. Ik vind het een aanrader. Anderhalf uur duurt ie – dus je moet er even de tijd voor nemen – maar als dit stukje je interesse opwekte, doe je vast nieuwe inzichten op.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2018-10-04T11:06:04+00:00oktober 4th, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment