Voel je je gestrest, gespannen en moe?

Voel je je gestrest, gespannen en moe?

Veel van de mensen die ik begeleid zitten een beetje vast. Waarin? In de ratrace van het leven. In alles wat ze nog moeten. Zo druk dat ze geen tijd hebben om de dingen te doen die goed voor ze zijn:

  • sporten of meer bewegen
  • gezond eten
  • mediteren
  • rust nemen
  • tijd met je geliefden

Het leven is ook vol en druk. Mijn kinderen zijn inmiddels pubers, maar pfff, vooral achteraf kan ik heel goed zien hoe enorm we werden geleefd toen ze nog 1, 2 en 3 waren. Ook nu is het – met eigen bedrijven, vrijwilligerswerk, een jaarlijks te organiseren festival, een sociaal leven, enz. enz. –  soms behoorlijk aanpoten.

Maar hè, iedereen heeft het druk. Denk je dat andere mensen meer tijd hebben dan jij? Geloof me, iedereen zit in hetzelfde schuitje. En toch zijn er mensen die er anders mee omgaan en er geen last van lijken te hebben. Hoe doen ze dat toch?

In de eerste plaats kun je je eens gaan afvragen waarom je het zo druk hebt. Je zult heel veel legitieme redenen hebben. Maar ontstaat een deel van je drukte niet ook niet vanuit jezelf, uit je ontevredenheid over hoe en wie je bent en wat je omstandigheden zijn? Dat je ergens wilt komen waar je nu nog niet bent?

Eerlijk zijn: welke dingen zou je niet meer doen als je geen indruk zou willen maken op anderen? Minder kleren kopen misschien? Of hoefde die mooiste auto dan niet meer? Of zou je dan niet meer naar al die oersaaie netwerkdingetjes gaan die je uiteindelijk toch niet wat opleveren, maar waar je wel moet zijn van jezelf? Geen tijd meer investeren in een vriendschap die als je heel eerlijk bent allang geen vriendschap meer is, maar een verplichting? Misschien die baan afwijzen die je nog meer tijd gaat kosten en die je vooral neemt vanwege het prestige, of omdat dat nou eenmaal de volgende stap is die iedereen zet om hogerop te komen?

Jelle Hermus omschrijft het in zijn nieuwe boek Leven met de wind mee treffend: Drukte veroorzaakt altijd meer drukte, stress meer stress, zo gaat het nou eenmaal. Hoe vaker we onze mail checken, hoe meer mailtjes we gaan versturen en hoe drukker we ermee zijn. Hoe meer we werken om onze taken af te ronden, hoe meer werk er vaak uit voortkomt. Het een leidt vaak tot het ander. Een nieuwe tuinset kan zomaar leiden tot een compleet nieuw ingerichte tuin. Omdat je door die tuinset opeens ziet dat er ook wel wat mag gebeuren met de parasol. Dat het terras eigenlijk wel wat groter mag en een open haardje ook zo fijn zou zijn. Man, wat een tijd gaat daarin zitten.

Als je je ongeduldig en gestrest voelt, ga je haasten, in alle opzichten. Het brengt je in een constant gevoel van tijdsgebrek, waardoor je nergens meer echt van kunt genieten. We moeten immers door en er is nog zoveel te doen. Je neemt de tijd niet meer om stil te staan bij de dingen die er echt toe doen in je leven. Jezelf, je  partner, je kinderen, je familie, je vrienden, je hond. Dat komt straks, als je al die dingen hebt die je denkt nodig te hebben voor een ontspannener leven. Het leidt tot een spiraal waarin je jezelf steeds vermoeider, leger en minder tevreden voelt.

Je gaat je aangetrokken voelen tot de dingen die je spanning en stress even snel kunnen verlichten. Een quick fix. Symptoombestrijding. Social media, games, series kijken op Netflix, zeuren en klagen, een grote reep chocolade, een pizza met extra veel kaas, porno, alcohol, drugs: dingen die je leven leuker kunnen maken als je ze met mate gebruikt, maar waar je al snel te veel van neemt.

Symptoombestrijding brengt je in een neerwaartse spiraal. Je hebt stress. Je begint met een leuke serie die je de stress even laat vergeten. Eén aflevering maar. Maar deze serie heeft afleveringen van een uur, een seizoen heeft 20 afleveringen en er zijn 4 seizoenen beschikbaar. Voor je het weet ben je 80 uur verder! Twee volledige werkweken! En als je uitgekeken bent is de stress er weer. Die is zelfs nog groter geworden, omdat je je tijd anders had moeten besteden en omdat je jezelf om de oren slaat omdat je je tijd zo verkwanseld hebt.

Netflix mag daarom van mij alleen maar in het weekend op mijn telefoon, want ik weet van mezelf dat ik anders aan het kijken blijf tot ik alles gezien heb. Net zoals een boek. Dat moét ik in 1x uitlezen, ongeacht de dikte.  Nou heb ik het geluk dat ik een snelle lezer ben, maar ik heb geleerd mezelf beperkingen op te leggen, omdat ik anders niet leuk ben voor mezelf én voor mijn omgeving.

Even ter zijde: gemiddeld besteden Nederlanders 4 tot 5 uur per dag aan social media, Netflix, tv en YouTube, las ik ook in het boek van Jelle Hermus. Dat staat gelijk aan 2 volledige maanden non stop mediaconsumptie per jaar! Nou hoeft het leven wat mij betreft niet alleen maar nuttig en welbesteed te zijn, zeker niet. Maar in die tijd had je echt meer kunnen bewegen, gezonder eten kunnen regelen of zo nu en dan kunnen mediteren.

Mijn leven is niet eindeloos, dat van jou ook niet. Dus is het eigenlijk niet veel logischer om dan maar zo veel mogelijk te genieten van wat zich aandient? Te stoppen met meedoen aan de ratrace, te stoppen met stressvermindering via tijdelijke quick fixes? Vanaf nu te kiezen voor wat jij belangrijk vindt? En als je al haastende en al rennende vergeten bent wát jij belangrijk vindt, dat maar eens te onderzoeken? Ik kan je uit ervaring vertellen: het leven wordt er een stuk aangenamer van!

Als je dan 1 ding moet kiezen om mee te beginnen, dan zou ik kiezen voor mediteren, want dat kan je helpen om ook je andere doelen te bereiken. Onlangs hadden we weer het jaarlijkse vriendenweekend. We kregen het over mediteren en een aantal vond het maar suf en spiritueel geneuzel. Misschien vind jij dat ook wel. Maar het maakt mij juist nuchterder, omdat het me leert van een afstandje te kijken. Ik kan beter zien hoe de dingen werkelijk in elkaar zitten, ontdaan van emoties en gedoe. Het geeft me rust en overzicht. Bij tijd en wijle kon ik me behoorlijk een speelbal voelen van de omstandigheden, maar dat is echt voorbij. Dus hé, waarom probeer je het niet gewoon?

Ook beginnen? Breek het lijntje niet. Loop niet te hard van stapel, want dan weet je zeker dat je binnen een maand weer stopt. Begin met 2 minuten per dag. Die tijd heeft iedereen. Gewoon op een stoel, niks geen zweverigs aan. Probeer de app Headspace eens, daar zit een gratis 10-daagse in, met een hele goede uitleg over wat meditatie nou eigenlijk is, maar ook over wat het níet is.

En wil je nu eens echt onderzoeken wat jou in de ratrace houdt, in de stress en onrust en vermoeidheid? Maar vooral: hoe jij er weer uit komt en weer meer gaat genieten van het leven? Als levenscoach begeleid ik je daar met veel plezier in. Telefoon: 06 508 338 00, e-mail: hnd@hannekenijland.nl

Gelezen: Leven met de wind mee, Jelle Hermus

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2020-03-18T14:31:41+00:00september 11th, 2019|Stress|0 Comments

Leave A Comment