Succes of geluk, wat wil je nou eigenlijk?

Succes of geluk, wat wil je nou eigenlijk?

Wat denk jij, welke van de stellingen hieronder zou wel eens kunnen kloppen?

  1. Succesvol = gelukkig
  2. Succesvol -> gelukkig
  3. Gelukkig -> succesvol

Is gelukkig zijn en succesvol zijn hetzelfde? Denk je eerder dat als je eenmaal succes hebt, je dan ook gelukkig wordt? Of ben je van mening dat het precies andersom is: als je gelukkig bent, volgt succes vanzelf?

Stelling 1: succesvol = gelukkig
Je bent succesvol als je iets wat wij als positief beschouwen beter kunt dan een ander. Meer geld verdienen, meer volgers hebben op je socials, een bestseller schrijven, een nummer 1 hit scoren, een multinational hebben.

Maar of je daarmee ook altijd gelukkig bent? Not. Denk maar aan DJ Avicii, acteur Robin Williams, zangeres Lady Gaga, politicus Winston Churchill… allemaal toch tamelijk succesvol in wat ze deden of doen en toch waren ze niet altijd even gelukkig.

Stelling 2 als je succesvol bent, word je vanzelf gelukkig
Best een open deur die vorige stelling, denk je misschien. Waarom denken wij dan nog steeds zo vaak dat we gelukkiger zijn als we het ideale werk maar eenmaal hebben, de ideale partner, het ideale lijf, kortom, als we succesvoller zijn dan dat we nu zijn?

Zelf had ik een leven waarin status, carrière en geld verdienen best belangrijk waren. Ik had een missie: de wereld daarmee bewijzen hoe goed ik was. Want als iedereen dat besefte, zouden ze van me houden en dat zou me gelukkig maken. Ik ben niet de enige met dat soort overtuigingen. Kijk maar eens rond. Lees de (online) kranten, volg social media. We zijn geobsedeerd door imago, status en het vervullen van materialistische dromen. We maken die dromen waar en tegelijkertijd worden we verscheurd door twijfel, keuzestress, ontevredenheid en innerlijke leegte. Dus nee, het is niet zo dat als je maar eenmaal succes hebt, dat je dan vanzelf gelukkig bent.

Stelling 3: als je gelukkig bent, word je vanzelf succesvol
Hier kan ik heel lang iets over zeggen, maar ook heel kort. Ik kies voor het laatste. Voor veel mensen zal gelden: als ze gelukkig zijn, hoeven ze niet meer zo nodig succesvol te zijn. Meer dan, beter dan, hoger… niet meer relevant. Ze zijn immers gelukkig en daar was het allemaal om begonnen. Tegelijkertijd: als je iets doet waar je gelukkig van wordt, waar je met veel plezier heel veel tijd aan besteedt, zou het zomaar kunnen dat je daar succes mee hebt.

Waar het volgens mij om draait: succesvol zijn en gelukkig zijn niet meer aan elkaar koppelen. Het zijn twee losse dingen. Elk met hun eigen charme. Het gaat pas mis als je succes met geluk verwart. Als je het één denkt te moeten inzetten om het andere te bereiken.

Deze blog is eerder gepubliceerd op het platform Dochters van Twente, waar je inspirerende teksten vindt van heel veel verschillende experts.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-04-04T09:25:44+00:00april 4th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment