Meer en hoger altijd beter?

Meer en hoger altijd beter?

‘Och… reclame voor kinderen kan geen kwaad’. Ik had altijd al het idee dat dat niet waar was, maar kon niet helemaal helder uitleggen waarom. Onlangs las ik Verbinding verbroken van Johann Hari, die op onderzoek uitging naar de werkelijke oorzaken van depressie.  

Heel interessant, hij nuanceert bijvoorbeeld de ‘stofje-in-het-brein-tekort-en-daarom-slik-je-antidepressiva-gedachte’. Dat werkt wel, stelt hij naar aanleiding van veel gesprekken en onderzoeken, maar slechts voor een heel klein gedeelte van alle mensen die nu antidepressiva slikken.

Hij ging op zoek naar de andere oorzaken en er is er eentje die ik vaak voorbij zie komen bij de mensen die ik begeleid. Hoewel ze, als ik het ze op de man af vraag, zullen zeggen dat zij er niet gevoelig voor zijn.

Waar het om gaat? Materialisme.
Psycholoog Tim Casser maakte zichtbaar dat materialistische mensen, mensen die denken dat geluk voortkomt uit het verwerven van spullen en een superieure status, vaker aangeven last te hebben van depressie en angst. Hetzelfde geldt voor kinderen. ‘Hoe meer waarde ze hechten aan het verwerven van spullen en het gezien worden als iemand die spullen bezit, hoe waarschijnlijker het is dat ze aan een depressie en angststoornissen leiden. Materialistische mensen voelen zich zieker, zijn bozer, voelen minder blijdschap en meer wanhoop in hun dagelijkse leven.’

Hoe dat kan?
Het heeft te maken met motivatie. Ben je intrinsiek gemotiveerd dan doe je dingen puur omdat je er waarde aan hecht, niet omdat het je iets oplevert. Om je een voorbeeld te geven: als kinderen spelen, dan is dat vanuit intrinsieke beweegredenen, ze doen het omdat ze er plezier aan beleven. Handel je vanuit wat jij werkelijk belangrijk vindt, dan heb je grotere kans een leven te leiden dat je gelukkig maakt.

Ben jij er gevoelig voor dat je gezien wordt met de juiste auto, met de juiste mensen, met het juiste werk, dan ben je van buitenaf, oftewel extrinsiek gemotiveerd. En voor je in jezelf roept: ‘Ha, dat geldt niet voor mij, want ik geef niet om dure kleren of dure auto’s’: het heeft niet altijd te maken met geld, elke groep heeft zijn eigen codes over hoe je eruit hoort te zien, met wie je om moet gaan, welke spullen je moet hebt om erbij te horen. Je doet dus dingen, of juist niet, omdat je er iets voor terug krijgt: geld, bewondering, seks, meer aanzien, erbij horen…

De meeste mensen – ikzelf inclusief- zijn er vatbaarder voor dan ze zelf denken. Je kunt er bijna niet omheen. Onze hele cultuur is opgezet om ons op die manier te laten denken. Meer geld uitgeven. Harder werken. Haal goede cijfers. Krijg de bestbetaalde baan. Werk je omhoog. Laat zien wat je verdient met je kleding en auto’s. Het is ook wat alle reclames je vertellen. Je bent pas goed, je zult gelukkig zijn, als je dat allemaal hebt.

Dat is zo’n ontzettende misvatting!

  1. Als je iets niet doet omdat het kan, maar om er iets mee te bereiken , kun je niet ontspannen en genieten van het moment. Dan kijk je alleen maar steeds vooruit en ben je jezelf constant aan het beoordelen.
  2. Als je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde afhangen van hoeveel geld je hebt, of van wat voor kleding je draagt, hoe groot je huis is, of van wat voor werk je hebt, word je constant gedwongen tot vergelijken. En er is altijd wel iemand die het beter doet dan jij.
  3. Het vergiftigt je relaties, onder andere omdat je de neiging kunt hebben met mensen om te gaan om er beter van te worden.

Roep jij ook dat je niet materialistisch bent omdat je je familie, je gezin, je vrienden het allerbelangrijkst vindt? Zie de waarden die bepalen waarom je dingen doet in je leven, maar eens als een taart. En elke waarde die je hebt is een taartpunt. Hoe groter de ene taartpunt wordt, hoe kleiner de andere. Je kunt op woensdagavond nog even doorwerken, of je kunt op tijd naar huis om wat tijd door te brengen met familie en vrienden. Allebei kan niet. Het is of het een of het ander. As je materialistische waarden sterker zijn, werk je door. Als je gezinswaarden sterker zijn, ga je naar huis om met de kinderen te spelen. Dat betekent echt niet dat materialistische mensen minder van hun kinderen houden, maar er blijft eenvoudigweg minder ruimte voor ze over.

Om nog even terug te komen op het begin van dit stukje. Er zijn mooie onderzoeken gedaan: kinderen die reclame zien, vinden daarna producten belangrijker en zijn geneigd te spelen met kinderen die die producten hebben, in plaats van met de kinderen die ze aardig vinden. En hoe hoger het percentage van het bruto nationaal product dat wordt uitgegeven aan reclame, hoe materialistischer tieners zijn. Daar worden ze ongelukkig van!

Richt jij je leven zo in dat je kans hebt om je intrinsieke waarden te vervullen? Of merk je dat je ongemerkt toch verstrikt bent geraakt in de tredmolen van ‘meer, meer, meer’ en ben je daardoor vergeten wat jou nou echt van binnenuit motiveert, waar jij echt warm voor loopt?

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-02-13T15:08:51+00:00januari 24th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment