Maak van onrust je bondgenoot

Maak van onrust je bondgenoot

“Ik ben onrustig, kom niet tot rust. Zelfs in bed gaat mijn hoofd maar door.”

Het is iets wat ik niet 1x hoor, als ik moet schatten zegt drie kwart van de mensen die bij me komen hier last van te hebben.

Driekwart! Dat vind ik veel. De vrouw die ik onlangs sprak, had al van alles geprobeerd. Een slaapmutsje, of 2, of 3. Hielp niet, sterker nog, daar sliep ze alleen maar slechter van. Even een stapje terug in het werk. Sociale contacten verminderen. Minder mobieltjestijd ’s avonds. Maar toch… ondanks al die maatregelen: de onrust bleef, de slapeloosheid ook.

Onrust als symptoom

Waarom? Als je van een afstandje kijkt is het altijd gemakkelijker, maar het komt erop neer dat ze de onrust zag als de kwaal, terwijl het slechts een symptoom is. Onrust komt omdat je op de een of andere manier ergens mee zit. Zolang je niet doorhebt wat dat is en die dingen niet oplost, kun je nog zo hard dingen proberen om je nachtrust te verbeteren, of om – ik noem maar wat – leuke dingen te doen om jezelf af te leiden: het gaat je niet helpen!

Een hoofd dat maar doorgaat met denken en oordelen. Een lichaam dat strak staat van de spanning: er zit maar 1 ding op: onder ogen zien wat jou zo onrustig maakt. En dat vervolgens oplossen.

Zeker niet de makkelijkste weg

Ik ben de laatste die zegt dat dat eenvoudig is. Integendeel, het is zo ongeveer het moeilijkste wat je kunt doen. Ik denk dat het menselijk is, dat bijna iedereen de eerste neiging zal hebben de oorzaak, de echte pijn, uit de weg te gaan. Liever – ik noem maar wat – nog maar weer eens een zak chips en daarna een reep chocola, jezelf verdoven met alcohol of altijd maar bezig zijn, dan onder ogen durven te zien waarvoor je wegrent. Waar je bang voor bent.  Maar als je je scepsis overwonnen hebt, de zoektocht aan durft te gaan, zul je verbaasd staan over de inzichten die je krijgt en hoeveel rust en energie dat oplevert.

Maak van de onrust je helper

Onrust kun je dus eigenlijk zien als een belangrijke helper. Het maakt immers heel goed duidelijk dat er iets moet veranderen in je leven.

Het begint met stoppen met vechten tegen de onrust. Weerstand zal je niet helpen om ervan af te komen. Hoe meer je ertegen vecht, hoe groter de onrust en de spanningsklachten in je lichaam worden.

  1. Probeer eens van een afstandje naar jezelf te kijken. Zie jezelf als een nieuwsgierige observator die op onderzoek uitgaat. Voel in je lichaam waar de onrust zit. Je zou er eens rustig naartoe kunnen ademen, er eens een tijdje met je aandacht bij blijven. De kans is groot dat je zult merken dat de onrust afzakt. Het klinkt misschien gek, maar begin gewoon maar eens te praten met die onrust. ‘He, ben je er weer, hoe gaat het?’ Zorg dat je er niet in duikt, blijf gewoon de volwassen persoon die je bent. Alleen al door je houding ten opzichte van de onrust te veranderen, toe te werken naar acceptatie, zul je veel meer rust en ontspanning ervaren.
  2. Vervolgens kun je aan de onrust vragen waar hij vandaan komt. Niet te hard over nadenken, waarschijnlijk komt het antwoord direct bij je op. Soms is het echter zo’n grijze brei van aan elkaar gekoppelde oorzaken, dat dat lastig is. Begin dan gewoon met 1 klein dingetje. Pik er 1 ding uit. De kans is groot dat dat een kettingreactie teweegbrengt.
  3. Daarna komt het allermoeilijkst: oplossen waar de onrust vandaan komt. Dat lastige gesprek met je partner aangaan. Je werk anders inrichten. Stoppen met denken dat je vastzit, dat er geen andere mogelijkheden zijn. Stoppen met denken dat anderen jouw problemen moeten oplossen. Stoppen met denken dat jij daar niet toe in staat zou zijn. Tuurlijk ben jij dat. Je bent zelfs de enige die dat kan. Het is immers jouw leven. En jij bent de enige die oprecht kan beslissen hoe het vormgegeven kan worden. Niemand anders staat immers in jouw schoenen.

Word jij in je leven belemmert door onrust? Zorgt het ervoor dat je niet verder komt, blijf je maar in cirkels denken en zie je de oplossing niet? Aarzel dan niet en neem contact op met mij. Ik help je graag verder!

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-03-07T09:23:17+00:00maart 7th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment