Liefdesadvies van tante Hanneke

Liefdesadvies van tante Hanneke

Oooh de liefde. Laten we het er eens over hebben. Het is er de dag voor tenslotte.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben nog steeds samen met mijn aller-, aller-, allereerste serieuze vriendje van toen ik 17 was. We zijn al bijna 30 jaar bij elkaar, met ergens een onderbreking van 3 maanden. Ongelofelijk he (ook dat ik zo oud ben dat ik dus gewoon 30 jaar samen kan zijn met iemand, trouwens).

Die dertig jaren gingen met veel ups en ook met behoorlijke downs. Want ja, hoe hou je het spannend als je elkaar al zo lang kent? Je gaat elkaar voor lief nemen. Denkt dat je elkaar van haver tot gort kent. Drie kinderen in minder dan drie jaar tijd is ook best een relatiedipper kan ik je vertellen. Dus bij elkaar blijven en elkaar serieus leuk blijven vinden, daar moeten we nog best wat moeite voor doen.

Tijdens onze allergrootste down raadde iemand ons een boek aan. Verslaafd aan de liefde van Jan Geurtz. Ik schreef al eens eerder over hem. Het is een boek met nogal wat spirituele inzichten. Maar zelfs Marco – mijn nogal nuchtere, technisch ingestelde man – heeft er veel aan gehad. Hij kwam er zelfs mee.

Waar het om draait:
in de meeste relaties (en niet alleen in liefdesrelaties) is het zo dat je van je partner verwacht wat je aan jezelf niet kunt geven. Jij zoekt rust en stabiliteit bijvoorbeeld en je verwacht van je partner dat hij dat voor je regelt. Of je partner is nogal geneigd in de slachtofferrol te kruipen (dat kan ik niet hoor, dat durf ik niet) en jij gedijt goed als reddende engel… tot het gaat benauwen.

Als je van de ander verwacht dat hij of zij je gelukkig moet maken, daar gaat het mis. Misschien een cliché: de enige die jou gelukkig kan maken ben je zelf. Die partner is een mooie bonus.

Het vergt nogal kijken naar jezelf. Voor Marco en mij hield het in dat we beiden op eigen benen moesten leren te staan. Omdat we letterlijk samen volwassen zijn geworden, waren we nogal gaan rekenen op elkaar. Zaten we vast in rollen en patronen die al lang niet meer bij ons pasten.

Om het even wat algemener te trekken: vaak denken we dat we moeten investeren in de liefde. Je ziet je vriendinnen niet meer, omdat je man het stomme meiden vindt. Je geeft je fijne woonplek op, omdat de ander zo graag wil samenwonen. Op vakantie met schoonfamilie om je man familiegezeur te besparen, terwijl je veel liever met z’n tweetjes of met je gezin zou gaan. Of die hobby maar niet meer doen, omdat je vriendin bang is dat je wat overkomt.

Het stomme is: relaties lopen sneller stuk als de partner veel van zichzelf opgeeft ten gunste van de relatie. En hoe groot is de pijn als hij ervandoor gaat, terwijl jij je hele leven voor hem hebt opgeofferd en dat hij dan ook nog eens kiest voor iemand die zo lekker zelfstandig is.

Durf verder te kijken dan wat hoort volgens de conventies. De enigen die bepalen of jullie een goede relatie hebben zijn jullie zelf. En heb je op dit moment geen fijne relatie? Dat ligt bij jezelf en bij niemand anders. Aan jou om er iets geweldigs van te maken, of om te bedenken dat het tijd is om nieuwe wegen in te slaan. Alles daartussenin is trouwens ook goed, als het maar past bij wat jij echt wilt.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-02-13T15:21:14+00:00februari 13th, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment