Heb jij het gevoel dat je vastzit in je eigen leven?

Heb jij het gevoel dat je vastzit in je eigen leven?

Het gevoel dat je vastzit in je leven. Je mist de lol, het enthousiasme, de liefde. Voor de veertigers en jonge vijftigers onder ons, zoals dat liedje van Doe Maar: Is dit alles, oehoehoehoe… wat er is? Je staat op een kruispunt, al veel te lang. En je weet maar niet welke kant je op moet. Klem in hoofd, vastgezet door drukte, door vastgeroeste ideeën over wat wel en niet kan.

Dat kun je jarenlang volhouden, maar het leven verliest zo haar glans. Jij verliest je glans.  Dat is het moment waarop veel mensen bij me binnenstappen.

Zit jij nu in zo’n situatie? Ik wil je graag een paar vragen stellen die je misschien verheldering bieden. Niet teveel over nadenken. Pak een pen en een papier en laat de pen haar werk doen. Die vindt de antwoorden. Ga er maar vanuit dat het eerste wat in je opkomt wel eens zou kunnen kloppen.

  1. Wat maakt dat je vastzit?
  2. Waar zou je – als je nergens rekening mee zou hoeven te houden – nu direct mee willen stoppen?
  3. Waar heb je nu, op dit moment het meest behoefte aan?

Neem vervolgens een besluit
Ik ga stoppen met… (wat je bij 2 hebt ingevuld) en ik zorg ervoor dat (wat je bij 3 hebt ingevuld).
Stel de stemmetjes in je achterhoofd gerust die direct beginnen te roepen met ja maar…, dat kan niet… door de zeggen dat het niet van de een op andere dag hoeft, maar dat dit je verlangen is en dat je daar naartoe wilt.

Het helpt als je je een nieuwe situatie alvast helemaal inbeeldt. Doe dus je ogen dicht, en stel je voor dat je gestopt bent met waar je mee wilt stoppen en krijgt waar je het meest behoefte aan hebt. Jouw ideale leven, hoe zou dat eruitzien als er geen belemmeringen zijn, als alles kan.  Zie het voor je. Voel het in je lichaam. Schrijf het op, maak er een moodboard van… wat voor jou werkt.

En dan zijn er nog een paar dingen die je misschien zouden kunnen helpen:

Voor wie voel je je allemaal verantwoordelijk?
Tja… voor je kinderen heb je verantwoordelijkheid. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder die is. En voor de rest? Je bent alleen verantwoordelijk voor jezelf. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat jij een leven leidt dat bij je past. Niemand anders. Daar horen soms keuzes bij die anderen misschien teleurstellen. Je baas, je compagnon, je partner, je kinderen, je ouders. Hoe zij daarmee om willen gaan, dat is dan weer hun verantwoordelijkheid.

Zie het als een tuintje. Jij bent verantwoordelijk voor jouw tuintje. Het is niet de bedoeling dat anderen ongevraagd jouw tuintje verbouwen. Ook al doen ze het met de beste bedoelingen. En het is ook niet de bedoeling dat je ongevraagd in het tuintje van een ander aan het wieden bent, hoe goed je het ook meent.

Ben je echt zo onmisbaar als je denkt?
of vind je het gewoon fijn om te denken dat je onmisbaar bent, omdat het je een gevoel van eigenwaarde geeft, dat je nodig bent. Als dat zo is, prima. Maar als het een last op je schouders is, kan die je ongewild vasthouden in een situatie waar je eigenlijk uit wilt.

Jelle van SoChicken omschrijft het mooi in een van zijn blogs; “Je bent niet onmisbaar, dus laat die verantwoordelijkheid vallen. Je bent er niet om allerlei dingen in stand te houden. Je bent hier om geluk en liefde te delen en te ervaren.”

Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
Stel jezelf eens voor met helemaal niks. Geen huis, geen baan, geen geld, geen vrienden, geen familie, geen gezin. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Wat is het minimale? Voor veel mensen is dat een stuk minder dan dat ze nu hebben. Dat besef biedt vrijheid, perspectief.

Welke uitwegen heb je?
Wat doe je meestal als je gevangen zit? Je zoekt naar uitwegen, je wilt immers vrij zijn. Dat kun je nu ook doen. Waarom zou je gevangen blijven zitten in werk dat niet bij je past, een relatie die niet goed voor je is…

Wees creatief. Waar zit voor jou de uitgang? Ondernemer die zich gevangen voelt: je kúnt misschien je bedrijf verkopen om iets nieuws te beginnen. Een baan zoeken. Jezelf een andere functie binnen het bedrijf geven en iemand zoeken die de taken overneemt waar jij een hekel aan hebt… Dat kan gewoon. Daarvoor hoef je aan niemand verantwoording af te leggen. Het is jouw bedrijf.

Als je werknemer bent: als het echt niet meer gaat kun je ontslag nemen. Er is werk genoeg op dit moment. Je kunt een nieuwe baan proberen te vinden, desnoods een baan kiezen die eigenlijk onder je niveau zit en van daaruit verder zoeken.

In een relatie: je kúnt je eigen weg gaan. Je bent misschien eerder alleen geweest en toen kon je het ook. En heb je altijd in relaties gezeten: dat is geen reden om een relatie die niet goed voor je is in stand te houden. Misschien heb je een vriend of vriendin die je kan steunen, zijn er andere uitwegen…

Ik wens je veel wijsheid en moed.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2019-02-13T15:05:10+00:00januari 31st, 2019|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment