Grote onrust in je hoofd en lijf? Het onderschatte effect van losse eindjes

Grote onrust in je hoofd en lijf? Het onderschatte effect van losse eindjes

Wat je ontzettend ongedurig, gestrest en zelfs depressief kan maken?
Onafgemaakte zaken.
Losse eindjes.
Datgene wat maar blijft kleven daar in de krochten van je gedachten.

Je weet niet wat je ermee moet, dus je laat het maar liggen. En hoe langer je het laat liggen, hoe lastiger het wordt het op te pakken. Hoe voller je hoofd wordt. Hoe zwaarder het gaat voelen.

Een afspraak met de tandarts die je nog moet maken.
Die klant die je nog moet bellen.
De administratie die nodig moet worden bijgewerkt.
De volgende stap in een project, waarvan je nog niet zo goed weet hoe je het aan moet pakken.
Een cadeautje voor een verjaardag.
Die lamp die je nog zou vervangen.
Het … dat je zou regelen.

Wat werkt als het helemaal vol is in je hoofd
en je vast zit in alles wat nog moet gebeuren?

Doe een minddump. Die gaat als volgt.

  1. Geef jezelf een half uurtje waar niks en niemand tussen mag komen. Bij voorkeur direct nadat je dit stukje gelezen hebt.
  2. Pak een vel papier, gebruik Evernote, type het in, wat voor jou maar werkt. Zet de stopwatch op 10 minuten en schrijf alles op wat je maar tegenkomt in je hoofd. 10 minuten voorbij en nog niet klaar? Doe er nog eens 5 minuten bij. Tot je hoofd leeg is. Maak geen onderscheid tussen werk en privé. Let niet op fouten, gewoon alles wat je te binnen schiet blijven opschrijven of intypen. Je bent klaar als je echt 2 minuten niks meer weet te verzinnen.
  3. Ga clusteren. Zet bij elkaar wat bij elkaar hoort. Niet te ver op doorgaan trouwens, gewoon een globale indeling.
  4. Dan is het tijd om de actie te bepalen. Begin bij het item dat het meest aan je knaagt. Handig instrument daarvoor is de ‘moet ik dit nu doen-methode’, die in deze blog staat uitgelegd.

Waar je snel aan denkt zijn alles klusjes en praktische dingen waar je mee aan de slag moet of wilt. Maar vaak zijn het andere dingen die je pas echt onrustig maken. Die er echt voor kunnen zorgen dat je je depressief gaat voelen.

Welke dingen ik bedoel?

  • Dat gesprek met je collega, dat ie echt over je grenzen is heengegaan. Je wordt bozer en bozer in je hoofd, tot de bom echt barst. Of juist niet, je verbijt je boosheid en laat het ogenschijnlijk maar gaan.
  • De vriendin waar je eigenlijk sorry tegen zou moeten zeggen. Je weet dat je fout zat, maar kom op zeg, dat ga je niet erkennen.
  • Het gevoel van afgewezen zijn, dat is blijven hangen na bijvoorbeeld een sollicitatie waarbij iemand anders is gekozen. Maar he, jij laat je niet kennen. Niet bij stil staan. Tanden op elkaar en doorgaan.
  • Het idee dat je eigenlijk wat anders zou moeten qua werk, maar de gevolgen daarvan verlammen je.
  • En zo zijn er zoveel dingen. Jij weet voor jezelf wel wat er speelt.

Het enige wat in zo’n geval helpt:
Los het op!

Dat is zo belangrijk voor je rust, voor een prettig leven.
Je moet het gesprek aangaan, anders blijft het maar sudderen op de achtergrond. Als je intuïtief voelt dat iets niet klopt en je negeert het, of je komt niet in beweging en stelt het uit, dan barst vroeg of laat de bom.

Wees eerlijk tegen jezelf. Neem jouw aandeel in een kwestie serieus. Erken het en neem er je verantwoordelijkheid voor.
Ga niet weer zitten YouTube om het te vergeten. Of eten, drinken, drugs gebruiken, losgaan in de kroeg. Neem de verantwoordelijkheid en los het op een constructieve manier op. Wees moedig. Dat is het enige wat helpt.

En dan kan ik het niet laten om af te sluiten met een gezegde dat mijn vader vaak gebruikt: “Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.”

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2018-10-11T10:07:51+00:00oktober 11th, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment