HOE HAAL JE HET UIT JE HOOFD | 13 tips om te ontladen

HOE HAAL JE HET UIT JE HOOFD | 13 tips om te ontladen

Herkenbaar? Zo’n hoofd dat bijna nooit stilstaat. Dat altijd vol zit met plannen, ideeën, dingen die nog moeten gebeuren, dingen die je had moeten doen of zeggen, dingen die je nog zou kunnen doen of zeggen… Dat het zo vol is, dat je niet kunt stoppen met denken?

Het lijkt er zomaar op dat ik het begrip ‘denken’ aan het onderzoeken ben. Ik lees Verslaafd aan denken van Jan Geurtz. Dit naar aanleiding van een interview met hem waarover ik vertelde in een vorig artikel. Ik hoorde vorige week maar liefst 3 verschillende mensen zeggen: hoe minder ik denk, hoe beter de dingen gaan. En bijna elke podcast die ik beluister blijkt in meer of mindere mate gerelateerd aan dit onderwerp…

Interessant interessant, vind ik het. Er zitten zoveel aspecten aan. Dus ik zal er vast nog meer over schrijven de komende tijd.

Soms is het erg lekker, dat denken. Je wordt gegrepen door een onderwerp of een situatie, je duikt er helemaal in en hebt allerlei gave ideeën, opzetjes, mogelijkheden en er komen steeds meer toffe dingen bij.

Maar ook van die leuke gedachten in je hoofd kun je spuugzat worden. Met name als je ’s avonds wilt gaan slapen en je hoofd gaat maar door en door en door. Je ligt in je bed om te tukken. Niet om te denken.

En denken is sowieso niet overal de oplossing voor. Dat wil het denken (lees: je ego) wel graag denken, maar het is niet zo. Lukt het jou heerlijk te zoenen terwijl je heel hard aan het bedenken bent hoe het moet, bijvoorbeeld? Nee toch? Daar moet je je aan overgeven. Of wat dacht je van dansen? Ik weet niet hoe het zit met jou, maar als ik dan ga denken, raak ik hopeloos in de knoei.

Als dat denken van jou ook nog eens vaak negatieve patronen volgt, verlamt het je. “Dat kan ik toch niet.” “Als ik dat doe, vinden ze me raar.” “Daar hebben we het geld niet voor.” “Dan ben ik geen goede moeder/vader.” Denken is in zo’n geval dus contraproductief. Het helpt je niet.

Nou is dat denken van ons zo’n beetje de meest ontwikkelde tool in onze gereedschapskist. Oef, wat hebben we dat goed getraind, al vanaf onze prilste jeugd. Wat kunnen we er ontzettend veel mee bereiken en wat wordt het gewaardeerd in onze maatschappij. De slimsten krijgen nog altijd het meest betaald en hebben het meeste aanzien. Of ze ook het wijst zijn?

Wat hechten we zelf ontzettend veel waarde aan wat we denken. Het is waar wat we denken, want anders dachten we het niet. Toch? We kunnen ons eindeloos laten meeslepen door onze gedachten, verhalen, ideeën, angsten… ondertussen gaat het echte leven – dat wat op dit moment gebeurt – aan ons voorbij.

Hoe vaak zit jij ’s avonds met je gezin gezellig te eten, terwijl jij geen enkele bijdrage aan het geheel levert – laat staan dat je wat mee krijgt van de gesprekken – omdat jij met je gedachten al bij morgen, of nog bij de voorbije werkdag zit? En dat terwijl je je gezin het belangrijkst van de hele wereld vindt.

Hoe voorkom je nou zo’n op hol geslagen hoofd? Dat is niet zo heel gemakkelijk als je verslaafd bent aan denken. Maar ik heb een paar tips voor je. Niet uit het boek van Jan Geurtz hoor, ben nog maar bij hoofdstuk 3 want het is taaie kost. Dit zijn de tips die ik vanuit verschillende benaderingen bij elkaar gebracht heb, die ik zelf heb uitgeprobeerd en waarvan ook klanten zeggen dat ze er wat aan hebben.

Ideeën om eens te onderzoeken:

 1. Neem je gedachten niet al te serieus. Wat jij denkt is per definitie niet dé waarheid. Want iemand anders kan iets heel anders denken en dat is ook de waarheid. Zijn waarheid. En waarom zou die minder waar zijn dan die van jou? Wie ben jij om dat te bepalen?
 1. Ook uit het mindfulness gedachtengoed: je bent niet je gedachten, je hebt ze. Identificeer jezelf er niet teveel mee. Je bent niet boos, je voelt je boos. Als je die boosheid kunt zien als een wolk die ook wel weer voorbij drijft, hoef je jezelf er niet zo door mee te laten slepen.
 1. Je hebt een hoofd met hersenen dus je denkt. Heb niet de illusie dat je het denken kunt of moet stoppen. Je kunt leren om het zinvoller in te zetten, dat is alles.

Praktische tips om een vol hoofd te voorkomen:

 1. Neem pauze. Juist als je zo lekker bezig bent en er helemaal in zit. Gun het je hoofd om even rust te nemen, weer bij zichzelf te komen, zonder met heel het hebben en houden in het onderwerp te zitten. Daarna krijg je nog meer frisse inzichten, zonder dat je jezelf compleet verliest in wat je aan het doen bent. (absolute eye-opener voor mij. Want het is toch juist goed om in een flow te zitten, dacht ik. En dat is ook heerlijk. Maar als ik tussendoor toch even stop, ren ik mezelf niet voorbij en kan ik ook ’s avonds nog fris en fruitig zijn.)
 1. Probeer mindfull te zijn. Verplaats je aandacht regelmatig naar de sensaties die je nu, op dit moment waar kunt nemen. Wat ruik je, wat voel je, wat zie je, proef je? Het helpt je om uit je hoofd te komen. Werkt ook goed bij angstgedachten. Want in 9 van de 10 gevallen is er, objectief gezien, op dit moment helemaal niks aan de hand. Je maakt je bijvoorbeeld al druk over een moeilijk gesprek dat komen gaat, maar als je naar de situatie nu kijkt zit je rustig te zitten, misschien goeie muziek op de achtergrond, je voelt het zonnetje door de ramen…
 1. Zorg voor afwisseling in denken en doen. Even lekker zingen, een paar keer diep in en uit ademen. Een vriend of vriendin bellen over een compleet ander onderwerp, je hoofd een stevige massage geven (vergeet je schedelrand niet), een hoofdstuk van het een of ander lezen, sporten ook al heb je echt geen zin…
 1. Los op wat zo aan je trekt dat het maar niet uit je hoofd gaat.

En wat dan als je dat allemaal geprobeerd hebt, en als je in bed ligt met hoofd dat nog steeds bomvol zit met gedachten die allemaal gehoord en gezien willen worden?

 1. Ga niet tegen dat drukke hoofd van je lopen vechten. Want dan vecht het terug. Zo werkt het nu eenmaal. Accepteer dat je hoofd op dit moment druk is met denken en weet dat je het niet op kunt lossen door nog meer te denken. Je kunt beter opstaan, wat gaan doen (zie tips onder nr 6) en wie weet voel je je daarna wel heel anders.

Alhoewel, uit ervaring weet ik dat het ook kan helpen om je gedachten te verplaatsen naar een ander onderwerp. Dan blijf je dus toch wel denken. Ik had een periode lang dat mijn hoofd vol zat met van alles. Als ik er dan ’s nachts wakker van werd, gaf ik mijn hersenen opdracht om iets te doen wat wel leuk was, maar wat me nu ook weer niet helemaal greep. Destijds was het programma Hunted op tv, waarin deelnemers zich een aantal weken moesten verbergen voor een uiterst geavanceerd opsporingsteam, maar zichzelf wel elke dag moesten verplaatsen. Degene die het langst niet gepakt werd, had gewonnen. Als ik me ging inbeelden hoe ik dat aan zou pakken, was het uitdagend genoeg om me af te leiden van die wirwar van andere gedachten, maar wel saai genoeg om binnen een paar minuten in slaap te vallen. Je zou ook schaapjes kunnen gaan tellen.

 1. Zoek op YouTube naar een geleide bodyscan meditatie. Het leidt je af en werkt vaak ontspannend.
 1. Of luister naar een podcast of luisterboek in het Engels. Marco (mijn man) zweert erbij. Meestal slaapt ie binnen een kwartier.
 1. Schrijf voor je gaat slapen alles op wat er nog in je hoofd zit. Wat je nog wilt doen, wat er morgen moet gebeuren, wat je niet mag vergeten… dan is het er in elk geval uit. Hoef je er niet meer aan te denken, want morgen zie je het terug op je papier. En als je dan toch aan het schrijven bent, zet er dan ook nog eens drie dingen bij waar je vandaag blij om kon zijn. Heb je je zinnen alvast een beetje verzet.
 1. Bedenk zodra je in bed ligt waar je over zou willen dromen en stel het je zo levendig mogelijk voor. Kies bij voorkeur een onderwerp waar je niet al te erg van van streek raakt. Of is dat een open deur?
 1. Deze kwam ik vanmorgen tegen: drink voor je gaat slapen een glas water. Visualiseer met al je zintuigen dat het een heel gezond slaapdrankje is, dat zorgt voor heerlijke dromen. Drink het met kleine teugjes op, voel het water door je lichaam gaan en visualiseer dat het je hele lichaam lekker slaperig maakt.

Ik help je graag op weg

Als dat nou allemaal niet meer helpt. Als je verstrikt raakt in je denken. In negatieve gedachten bijvoorbeeld, of angstgedachten die je remmen in wat je zo graag zou willen doen, dat je daardoor stil staat op dat kruispunt terwijl het steeds moeilijker wordt om alle ballen de lucht in te houden. Of als je altijd ontzettend veel ideeën hebt, maar dat je ze veel te weinig tot uitvoer kunt brengen: dan is het programma vrijuit leven vast wat voor je. Daarmee ga je de stappen zetten die je al zolang wilt zetten (ook al weet je nu nog niet wat ze zijn). En leer je om te gaan met belemmerende gedachten. Om het leven te gaan leiden dat helemaal bij jou past.

Maak een afspraak

Merk jij dat je leven uit balans is, dat het je regelmatig meer energie kost dan het je geeft, of dat je je niet gelukkig voelt, terwijl je alle reden hebt om het wel te zijn? Heb je het gevoel dat je leven stil staat en je krijgt er om de een of andere reden geen beweging in?

Ik kan je helpen de dingen op een rijtje te zetten. Om de keuzes te maken die passen bij jou én ze vervolgens in de praktijk te brengen.
Zodat je weer lol hebt in je leven.

Bel me gerust: 06 508 338 00.
Of stuur een e-mail.

2018-10-18T15:36:34+00:00oktober 17th, 2018|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment