Opstartproblemen na de vakantie? Heel herkenbaar

Opstartproblemen na de vakantie? Heel herkenbaar

Een best persoonlijk verhaal deze keer, over toen ik jong was en begonnen aan mijn eerste baan.

Het is 20 jaar geleden. Ik ben bijna 25. In een oude, metallic lichtgroene golf met achterop een oranje sticker met 2 palmen erop, hebben mijn vriendje en ik 3 weken lang rondgetrokken door Frankrijk. Ik ben stil en chagrijnig. We rijden op de autobahn en zijn al zo dicht bij huis dat we Radio 3 kunnen ontvangen. Als in een reclameblok de tune klinkt van het bedrijf waar ik op dat moment werk, begin ik knalhard te huilen en ik kan niet meer stoppen tot we weer thuis zijn. Maandag moet ik weer werken.

Ik zet m’n tanden op elkaar. Zeg tegen mezelf dat ik me niet zo moet aanstellen en als mijn vriendje heel voorzichtig zegt: ‘dit is niet normaal, misschien moet je actie ondernemen’, snauw ik hem af. Met mij is niks aan de hand. Ik vind het alleen jammer dat de vakantie voorbij is. Dat is alles.

Terug op het werk ben ik mijn normale zelf. Ik ben sterk. Ik kan alles, doe alles, ben enthousiast. Iedereen tevreden. Meer dan. Daar groei ik op. Dat ik me vaak onrustig voel en bijna niet kan ontspannen neem ik op de koop toe. Hoort erbij. Niet zeuren.

Nog voor de volgende zomervakantie zit ik thuis met een burn out. Opgebrand. Finaal afgeknapt door een combinatie van ambitie, niet onder willen doen, mezelf voor de gek houden, mezelf onder- en tegelijkertijd overschatten.

Die beelden kwamen ten volle naar boven toen ik vorige week weer op diezelfde autobahn reed op de terugreis van een vakantie in Frankrijk. Hoe anders is het nu, constateer ik met een hart vol dankbaarheid voor nu en verdriet om het meisje dat ik destijds was.

Het vriendje van toen is mijn man geworden en we hebben een iets ruimere auto. Ik zit op de achterbank, gezellig ingeklemd tussen zoonlief en dochterlief 1. Dochterlief 2 zit voorin naast haar vader, omdat haar benen inmiddels stukken langer zijn dan de mijne én omdat het gebroederlijk en gezusterlijk geharrewar voorkomt als ik achterin in het midden zit. We zingen mee met wat voorbijkomt via Spotify, zijn verdiept in onze mobiele telefoons en boeken. Af en toe zakt er een slapend hoofd tegen mijn schouder. Ik heb een mooie vakantie gehad en heb er zin in weer te beginnen met mijn werk.

Het is best een lange weg die ik heb afgelegd en terugkijkend vraag ik me af of het ook tot een burn out was gekomen als ik destijds direct na de vakantie actie had ondernomen. Misschien wel, maar misschien ook niet. Als er 1 ding is wat ik geleerd heb in de loop der jaren, is het wel dat je dingen pas echt kunt veranderen als je eraan toe bent, jezelf ervoor openstelt. Dat vraagt erom eerlijk naar jezelf te kijken. Daar was ik toen niet aan toe, ik was veel te bang voor wat ik dan te zien zou krijgen.

Wat ik ook geleerd heb, is dat je met je verstand heel veel dingen kunt bedwingen, maar dat uiteindelijk je lichaam en je emoties je ‘verraden’. Dat het belangrijk is daarnaar te luisteren en dat dat niet zwak of belachelijk of schaamtevol is. Dat het helpt om eraan toe te geven én om te praten met mensen die je verder kunnen helpen.

Ben jij met tegenzin weer aan de slag?
Merk je dat jij na je vakantie opstartproblemen hebt?
Knaagt er iets waardoor je moeite hebt om weer in het leven van alledag te stappen?
En ben jij er wel aan toe eerlijk in de spiegel te kijken?

Bel me: 06 508 338 00.

Tijdelijk gratis videotraining
Adios vakantieblues

  • Had jij serieus last van opstartproblemen na je vakantie?
  • Slapeloze nachten omdat je weer naar het leven van alledag moest?
  • Een niet te definiëren rottig gevoel in je buik?
  • Kon je wel huilen toen je weer naar huis moest?

Grote kans dat je ergens tegenaan loopt te hikken. Dat er in je dagelijkse leven dingen zijn die je anders zou willen.
In je werk, in vriendschappen of je relatie. En wil je dat nu voor eens en voor altijd oplossen?

Vertel me meer!
2018-09-18T11:12:26+01:00augustus 24th, 2017|Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment